Compacte Steyr Expert CVT met het comfort van de grotere modellen

In de nieuwe compacte Expert CVT herkennen we de kenmerken en het comfort van de  grote Steyr-modellen.
In de nieuwe compacte Expert CVT herkennen we de kenmerken en het comfort van de grote Steyr-modellen. - Foto: AV

Het Oostenrijkse tractormerk Steyr behoort al een decennium tot de CNH-groep. Als ‘kleinste broertje’ binnen deze groep wil het duidelijk een eigen prominente plaats innemen. Steyr wenst zich immers te profileren als een veilig en betrouwbaar topproduct.

Het Steyr-hoofdkantoor, experience center en de tractorenfabriek liggen in Sankt Valentin. Er rijden jaarlijks zo’n 10.000 gloednieuwe tractoren van de band. Sinds 1947 zijn er dat intussen al meer dan 600.000. Het merk is thuis in 18 Europese landen, maar bijvoorbeeld (nog) niet in Frankrijk of Scandinavië. Daarin willen de Oostenrijkers verandering brengen tegen 2024. Steyr wil immers aanwezig zijn in alle belangrijke tractormarkten.

Compacte CVT-tractor

De belangrijkste nieuwigheid bij Steyr voor Agritechnica is ongetwijfeld de Steyr Expert CVT. De vraag naar premiumtractoren stijgt volgens Christian Huber, vicepresident tractor product management. “Onze klanten vragen meer en meer compacte tractoren met voldoende kracht, maar met het comfort van de grotere modellen. We wilden hier zo goed mogelijk aan voldoen. Ons antwoord is de Expert met continue variabele transmissie (CVT), wat traploos rijden toelaat.”

De Steyr Expert CVT-serie bestaat uit 4 modellen: 100 pk (type 4100), 110 pk (4110), 120 pk (4120) en 130 pk (4130). Bij iedere tractor is het beschikbare maximum vermogen 10 pk hoger. Ze beschikken over de 4,5 l viercilindermotoren van FPT Industrial en dankzij het HI-eSCR2-systeem voldoen ze makkelijk aan de emissievereisten van fase V. De complete uitlaattechnologie bevindt zich onder de motorkap. Dit liet een compact ontwerp toe, met een uitstekende wendbaarheid en een onbelemmerd zicht naar voor.

Het hart van de nieuwe Expert CVT-serie vormt de transmissie die een continue variabele versnelling biedt van stilstand tot een maximumsnelheid van 43 km/u. Dankzij de ecofunctie wordt die rijsnelheid bereikt wanneer de motor op een verlaagd toerental draait. De dubbele koppelingstransmissie (DKT) en actieve stilstandsregeling, die standaard in de Expert aanwezig zijn, zorgen voor veilig en plezierig werken.

Goed comfort vergemakkelijkt het werk

In de nieuwe compacte tractor herkennen we de kenmerken en het comfort van de grote Steyr-modellen. Klanten kunnen nu kiezen tussen 2 bedieningsconcepten: de Multicontroller-armleuning zoals bij de grotere modellen of de nieuw ontwikkelde Multicontroller II-armleuning, die extra functies biedt in compact formaat. Met behulp van de S-Tech-touchscreenmonitor kunnen bestuurders eenvoudig en gemakkelijk hydraulische functies en voertuigfuncties aan 3 toetsen op de Multicontroller II toewijzen. Daardoor kan de nieuwe Expert CVT individueel en perfect aan de diverse werkzaamheden worden aangepast.

In de cabine vind je de nieuwe Multicontroller II-armleuning, die extra functies biedt in compact formaat. Met behulp van de S-Tech-touchscreenmonitor kunnen de bestuurders eenvoudig en gemakkelijk hydraulische functies en voertuigfuncties aan 3 toetsen op de Multicontroller II toewijzen.
In de cabine vind je de nieuwe Multicontroller II-armleuning, die extra functies biedt in compact formaat. Met behulp van de S-Tech-touchscreenmonitor kunnen de bestuurders eenvoudig en gemakkelijk hydraulische functies en voertuigfuncties aan 3 toetsen op de Multicontroller II toewijzen. - Foto: AV

De geveerde cabine geeft een royaal gevoel van ruimte. Het 4-stijlen ontwerp biedt een perfect rondom zicht over 360 graden. Ook ’s nachts kan de bestuurder beschikken over een uitstekend 360 graden zicht op het werk dankzij een verlichtingspakket met 18 led-lichten van elke 2.000 lumen. Het nieuwe panoramadak bewijst vooral zijn dienst bij werkzaamheden met een frontlader. De fronthefinrichting en de voorste aftakas zijn trouwens volledig geïntegreerd in het draagframe van de vooras. Het zorgt voor een mooi ontwerp en maximaal comfort.

De hydraulische CCLS-pomp met een capaciteit van 110 l/min zorgt voor een soepele werking, zelfs bij zeer zware werktuigen voor grondbewerking. De tractor kan uitgerust worden met 7 regelventielen. Deze kunnen gemakkelijk en eenvoudig worden bediend met de elektronische joystick op de armleuning. Aangezien de hydraulische olie alleen stroomt indien nodig, wordt het systeem ook gekenmerkt door een opmerkelijke efficiëntie.

Ruim S-Tech-pakket

De Expert CVT kan af fabriek worden uitgerust met het complete S-Tech-pakket voor precisielandbouw. De S-Guide met RTK+ biedt een maximale werknauwkeurigheid tot 1,5 cm. Het Easy-Tronic II -kopakkermanagementsysteem vermindert de werklast van de bestuurder bij het draaien op de kopakker en bij andere bedieningssituaties. Dit kan worden ingesteld en automatisch worden opgeroepen. Daarnaast laat Isobus Klasse III communicatie toe tussen de tractor en het werktuig. Het werktuig kan zo de hef, de aftakas, de regelventielen en de rijsnelheid van de tractor regelen.

De S-Tech 700-monitor kan gemakkelijk via het touchscreen worden bediend en ingesteld. Door de automatisering van de belangrijkste functies zorgt deze monitor voor eenvoudige weergave van verschillende parameters en de gps-functionaliteiten.

Anne Vandenbosch

Veiligheid voorop

Steyr pakte ook uit met een intelligent remsysteem, de S-brake. “Veiligheid is een prioriteit”, stelt product marketing manager Christof Feuherhake. “Remmen, zowel op de weg als op het veld, is een cruciaal moment. Daarom dokterden we een systeem uit waarbij een tractor met aanhangwagen veilig, maar toch efficiënt afremt. Als de S-remfunctie is geactiveerd, bewaakt en detecteert het systeem de actuele rijsituatie. Zodra de bestuurder de snelheid van de tractor via de multicontroller of het gaspedaal vermindert, berekent de S-brake de voor de vertraging van de aanhanger benodigde remkracht. Ongeacht of het een aanhanger, lader, balenpers of gierwagen betreft: met deze functie blijft het werktuig ‘gestrekt’ en veilig controleerbaar. Bovendien is dit goed voor de levensduur van de CVT-transmissie. Zonder deze intelligente rem wordt het volle gewicht afgeremd door de hydromotoren van de CVT, wat slijtage veroorzaakt.

Met de Q-KMS camera’s op de tractor verhoogt de veiligheid bij gebruik van frontwerktuigen. De 2 (of meer) camera’s geven de bestuurder een beter zicht op kruispunten en bij uitritten, ook de veiligheid bij het maneuvreren verhoogt. De bestuurder kan de situatie beter inschatten, wat vooral nuttig is wanneer andere weggebruikers in de buurt zijn.

Meest recent

Meest recent