Startpagina Granen

Aantasting door bladluizen blijft zeer hoog

Wintergranen worden nog steeds in hoge mate aangetast door bladluizen en de druk breidde afgelopen week nog lichtjes verder uit, aldus het Landbouwcentrum Granen (LCG). Het is volgens de organisatie absoluut noodzakelijk alle percelen wintergranen die niet (meer) beschermd zijn tegen bladluizen te controleren van bij de opkomst en voor het ingaan van de winter op de aanwezigheid van bladluizen. Zeker wanneer het weer aanhoudend zacht blijft.

Leestijd : 2 min

De bladluiscontrole gebeurt best tijdens de warmste uren van de namiddag. De bladluisaantasting kan nog steeds verder toenemen. De regen van de afgelopen dagen maakt de omstandigheden voor een behandeling op veel percelen al moeilijker. Het LCG vraagt boeren zich niet te laten verrassen door al te slechte weersomstandigheden waardoor de velden niet toegankelijk zijn.

Op percelen waar reeds een insecticidebespuiting werd uitgevoerd, dient de bladluisdruk opnieuw opgevolgd te worden wanneer de werkingsduur van de insecticidebespuiting naar zijn einde loopt en het weer aanhoudend zacht blijft. LCG vraagt indachtig te zijn dat de toegelaten middelen niet systemisch zijn en geen bescherming bieden aan de nieuwe blaadjes gevormd na de bespuiting. Deze percelen kunnen dus opnieuw aangetast worden door bladluizen.

Het advies van LCG is gebaseerd op waarnemingen die op 4 en 5 november op 21 percelen in Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Waals Brabant zijn uitgevoerd. Het ging daarbij om veertien percelen wintergerst (met zaai tussen 28 september en 15 oktober) en 1 perceel wintertarwe zonder insecticidebespuiting werden geëvalueerd alsook 6 behandelde percelen wintergerst.

Wintergerst

De bladluisdruk is de afgelopen week nog beperkt toegenomen op de onbehandelde percelen, aldus LCG, van gemiddeld 31,9% bezette planten vorige week tot gemiddeld 32,6% bezette planten op onbehandelde percelen deze week. De gemiddelde uitbreiding is minder uitgesproken omdat er enerzijds percelen zijn waar de druk de afgelopen week verminderde, en anderzijds -in geval van uitbreiding- de uitbreiding effectief kleiner was dan de enorme uitbreiding die de week voordien werd vastgesteld. De situatie en de evolutie van de populatie verschilt dus zoals steeds erg van perceel tot perceel, merkt LCG op.

Momenteel is in het Vlaamse netwerk op onbehandelde percelen wintergerst gemiddeld 32,6% van de planten bezet met minstens 1 bladluis, gaande van 9,8% van de planten tot maar liefst 73,7% van de planten. Per bezet plantje worden gemiddeld 1,9 bladluizen gevonden (vorige week 2), gaande tot 18 luizen per plantje. Dit zijn hoofdzakelijk ongevleugelde bladluizen. Het gemiddeld percentage gevleugelde bladluizen verminderde afgelopen week van 15,5% naar 7,2%. Op de behandelde percelen wintergerst varieert de bezetting van 0% tot 1% bezette planten. De bespuiting gebeurde tussen 23 en 31 oktober.

Wintertarwe

Op het onbehandelde perceel wintertarwe in Houtem, gezaaid op 12 oktober, is de bladluisdruk verder toegenomen. Ondertussen is reeds 12,5% van de planten bezet met minstens 1 bladluis.

Lees ook in Granen

Tarweprijs op laagste niveau sinds 2 jaar

Granen De tarweprijs op de termijnmarkten is deze week gezakt tot het laagste peil in twee jaar. Dat komt grotendeels door de verlening van de graandeal en de gunstige vooruitzichten voor de oogsten in Europa en in Rusland.
Meer artikelen bekijken