Startpagina Actueel

Gouverneur West-Vlaanderen roept consument op tot verantwoordelijk aankopen

In zijn rede over de West-Vlaamse landbouw donderdag in Beitem heeft gouverneur Carl Decaluwé de consument opgeroepen tot verantwoordelijk aankopen. Hij haalde ook de moeilijke positie van de West-Vlaamse landbouwers aan en riep hen op om in te zetten op innovatie en technologie.

Leestijd : 1 min

"In de sector is West-Vlaanderen toonaangevend in de wereldhandel op vlak van diepvriesgroenten en aardappelbereidingen. De landbouwsector is sterk afhankelijk van de schakels vóór en na de productie", aldus de gouverneur. "Ondertussen zitten onze landbouwers in een spagaat. Enerzijds hebben ze te maken met de toenemende concurrentie op de wereldmarkt én de toenemende macht van verwerkende industrie en handel, die hen dwingen de kosten te verlagen. Anderzijds worden ze geconfronteerd met steeds hogere maatschappelijke eisen op gebied van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. Deze eisen zorgen voor meer kosten."

Daarom roept Decaluwé consumenten op om op een verantwoordelijke manier producten te kopen. "Consumenten dragen ook een grote verantwoordelijkheid in de transitie naar duurzame landbouw en voeding." Initiatieven zoals de korte keten moeten consumenten dichter bij landbouwers brengen. Daarnaast moet de landbouw ook innoveren. "De teelt van gewassen zoals erwten, veldbonen, soja en linzen kan de West-Vlaamse landbouw duurzamer en veerkrachtiger maken. Deze lokaal geteelde eiwitproducten kunnen het voedselrantsoen van het vee duurzamer maken."

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken