Chemiereus DSM zet stappen in zuivelsector

In veel kazen in de Benelux
In veel kazen in de Benelux - Foto: LBL

CSK was echter op zoek naar een partner die de groei van de onderneming kan versnellen, met name internationaal. Voor FrieslandCampina liggen de prioriteiten momenteel elders. Resultaten van FrieslandCampina staan onder druk. Dat komt mede door de protesten in Hongkong. FrieslandCampina verkoopt veel gecondenseerde melk in de stad terwijl via Hongkong ook veel babyvoeding naar China ging. In China zelf kwam het bedrijf al eerder in de problemen door financieel wanbeheer bij een joint-venture waarin het deel nam.

Met de aankoop is ongeveer 150 miljoen euro gemoeid, zo maakte DSM gisteren bekend via een persbericht. DSM is een beursgenoteerd bedrijf uit het zuiden van Nederland. Het is in feite een voortzetting van het voormalige staatsmijnbedrijf in Nederlands Limburg. DSM betaalt in cash. De transactie is naar verwachting voor het einde van dit jaar afgerond.

Mogelijk blijft DSM zich roeren. Deze zomer bleek volgens het Financieele Dagblad dat DSM zeker 3,5 miljard euro kan vrijmaken voor overnames. Het bedrijf transformeerde zichzelf eerder van een mijnbouwbedrijf naar een chemiebedrijf en probeert nu de stap naar biotechnologie te stappen. Zo investeerde het bedrijf in bioplastics. De nadruk ligt echter op groei op eigen kracht, stelde cfo Geraldine Matchett onlangs bij de presentatie van de kwartaalcijfers van haar bedrijf.

CSK is opgericht in 1905. Het bedrijf wordt geleid vanuit Leeuwarden, telt 180 werknemers en is goed voor een omzet van 65 miljoen. Het bedrijfsresultaat van de onderneming kwam toen uit op 5,7 miljoen euro.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent