Startpagina Paarden

Groen licht voor zes nieuwe trekpaardhengsten

Zaterdag 9 november ll. ging in Ghlin de eerste van de twee hengstenkeuringen door. Telkens is het uitkijken naar de nieuwe lichting dertigmaanders: er werden er acht voorgesteld en zes werden aangenomen. En welke scores behalen de nieuwe hengsten?

Leestijd : 2 min

De hoogste score was voor de bruinschimmel Rubben van 't Langhof (Tibo van Luchteren x Matteo van 't Rietenhof) van Eddy Van Langenhove en Mat Weststrate uit Denderbelle, gevolgd door de blauwschimmel Azure du Moulin (Tibo van Luchteren x Jumbo uit de Gavers) van Bruno Herman uit Wavreille. Op de derde plaats stonden ex-aequo Theo van de Puipaert (Gamin van de Lindehoef) van Dominique Van Riet en Tejo van het Hermeshof (Tijn van de Vliegert) van Nico Henckens en zonen.

Zes hengsten

In totaal werden 6 hengsten goedgekeurd, waarvan drie uit de middenmaat: Tuur van de Kraaibeek (Hely de la Vallée x Matteo) van Frans Espeel uit Langemark; Rubben van 't Langhof (Tibo van Luchteren x Matteo) van Van Langenhove & Weststrate uit Denderbelle en Tejo van het Hermeshof (Tijn van de Vliegert x Bram) van Nico Henckens en zonen uit Maaseik. In de grote maat kregen eveneens drie hengsten groen licht: Pierre van de Molenput (Rivaal van de Boterhoeve x Buffalo) van Marnix De Brabander uit Evergem; Azure du Moulin (Tibo van Luchteren x Jumbo) van Bruno Herman uit Wavreille en Theo van de Puipaert (Gamin van de Lindehoef x Peron) van Dominique Van Riet uit Londerzeel.

Na de keuring vertelde ons jurylid Idès Versyck: “In de grote maat was de kwaliteit eerder matig, terwijl er in de middenmaat twee uitschieters waren.” En hij voegde er nog aan toe:” Ik ben bijzonder blij dat dankzij de stijgende export de trekpaardenfokkerij wat herleeft. En dat iedereen nu aan de bak komt, doet me veel plezier.” Jurylid Jos Cleeren van zijn kant: ”We hebben enkele mooie hengsten gezien qua type en bewegingen. In de toekomt zullen we blijvend aandacht moeten besteden aan zuiver beenwerk, dat van essentieel belang is.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken