Startpagina Bedrijfsnieuws

Dezeure maakt machines intelligent

West-Vlaams constructeur van aanhangwagens, Dezeure, zorgt voor een verdere vernieuwing in zijn gamma. De laatste jaren werden de producten mechanisch sterk verbeterd, nu werden de machines onderhuids aangepakt.

Leestijd : 4 min

Sterk waren de Dezeure aanhangwagens al, nu zijn ze ook nog eens intelligent gemaakt. Uiterlijk valt dit echter niet op. De fabrikant deed dit door de laatste jaren sterk in te zetten op de aanwerving van informatici die de gepaste software ontwikkelden en dit combineerde met 4G connectiviteit.

Secu Touch

De laatste noviteiten passen tevens binnen de ‘Secu Touch’ verzamelnaam die Dezeure enkele jaren terug creëerde om zijn bedieningsconcept te benoemen. Met de vernieuwingen die nu doorgevoerd worden, kunnen vele bedieningsfuncties automatisch uitgevoerd worden naargelang de wensen van de gebruiker. Dit zorgt voor meer comfort en veiligheid.

Secu touch is een bedieningsterminal in de tractorcabine met druktoetsen aan de zijkant van het scherm. Dankzij een draadloze 4G internetverbinding kunnen de mensen van Dezeure ingrijpen in de software van op afstand voor assistentie en service. Doet er zich een ernstige storing voor, dan kan met de machine toch nog gewerkt worden, dankzij een ‘noodbediening’ die op de aanhangwagen aanwezig is en in de tractorcabine kan geplaatst worden.

Smart Drive kan de aanhangwagen/dumper bijvoorbeeld automatisch vlak stellen, zodat er veilig gekipt kan worden.
Smart Drive kan de aanhangwagen/dumper bijvoorbeeld automatisch vlak stellen, zodat er veilig gekipt kan worden. - T.D.

Smart Drive

Onder Smart Drive moeten we een veilige bediening van de Dezeure aanhangwagen verstaan via één compact bedieningsscherm in de tractorcabine. Heel wat nieuwe functies zijn hierin geïntegreerd. De technologie legt de koppeling tussen de tractor en de Dezeure aanhangwagen. Als de lading bijvoorbeeld uitgekipt wordt gaat de intelligentie van ‘Smart Drive’ ervoor zorgen dat de wagen automatisch wordt vlak gesteld voor het eigenlijke kippen. Dit beveiligt de wagen voor omvallen. Wanneer het niet veilig is om te kippen, kan bijvoorbeeld verhinderd worden dat de laadbak omhoog gaat. Is de laadbak terug omlaag en wordt weer vooruit gereden dan kan de technologie automatisch de disselhoogte en vering aanpassen voor transport op de weg.

Is de wagen leeg dan kan automatisch de liftasfunctie geactiveerd worden en wordt de voorste as van de aanhangwagen opgeheven en wordt overmatige bandenslijtage tegen gegaan. Is de laadbak voorzien van een afdeksysteem, dan kan in de ‘Smart Drive’ een beveiliging worden opgenomen die verhinderd dat de achterdeur open gaat als het dekzeil nog over de lading ligt.

Ook een weegsysteem met een maximale afwijking van 3% kan geïntegreerd worden. Dankzij de technologische stuursystemen van de tractor, kunnen bijvoorbeeld de zwaailamp, werkverlichting van de Dezeure aanhangwagen aangaan als deze van de tractor geactiveerd worden.

Nog een toepassing van Smart Drive is Drive Assist om de wagen meer grip te laten krijgen. Afhankelijk van de druk in de hydraulische cilinders van de asophanging, kan er meer of minder oplegdruk richting de tractor gegenereerd worden door te werken met de liftasfunctie.

smartdrivekastje

Smart Loader

Smart Loader is een uitgebreide digitale bediening om efficiënt en veilig te werken met een Dezeure hooglosser en/of Turbocleaner. Deze toepassing zorgt ervoor dat handelingen die niet samen mogen gebeuren ook niet kunnen, ook al geeft de gebruiker het verkeerd in. Bijvoorbeeld als de hooglosser aardappelen aan het over laden is, wordt door Smart Loader vermeden dat de wielaandrijving ingeschakeld kan worden. Tevens wordt ervoor gezorgd dat de vlakstelling ingeschakeld is alvorens gelost kan worden.

Met Smart Loader kunnen de hydraulische functies volledig fijn afgeregeld worden. Tevens is er een geïntegreerd weegsysteem, kan het aantal losbeurten bijgehouden worden, net als het aantal draaiuren. Een weg-, veld- en losmodus is inbegrepen. Tijdens de wegmodus gaat zo verhinderd worden dat de achterdeur open kan.

Voor zijn hooglossers heeft Dezeure naast zijn goed gekende mechanische wielaandrijving, nu ook een hydraulisch aangedreven BPW wielas met Black Bruin wielmotoren. Dezeure geeft duidelijk aan dat dit een ‘hulptractie’ is als wielslip op natte gronden van bijvoorbeeld groentevelden wordt vastgesteld. Deze werk met Isobus connectie.

Smart Spread integreert alle hydraulische functies van een stalmeststrooier voor een eenvoudige, veilige en efficiënte bediening.
Smart Spread integreert alle hydraulische functies van een stalmeststrooier voor een eenvoudige, veilige en efficiënte bediening. - Foto: Dezeure.

Smart Flow

Alle functies die op een mengmesttank kunnen zitten, zijn vervat in de Smart Flow toepassing. Dit zorgt voor een proportionele en automatische bediening voor een precieze verspreiding van drijfmest. Smart Flow geeft de vulling van de tank weer en hiermee kunnen alle functies van de mestinjecteur aangestuurd worden. Tevens wordt het gps-signaal binnen getrokken zodat met sectie-afsluiting gewerkt kan worden. Via de Isobuscommunicatie tussen tractor en werktuig, kan de snelheid van de tractor opgevraagd worden om aan een juiste debietregeling te doen.

Met Smart Flow wordt aan kopakkermanagement gedaan en worden de functies simpel en gegroepeerd voorgesteld. De fabrikant benadrukt dat er altijd voor een manuele of geautomatiseerde bediening gekozen kan worden.

Smart Spread

Smart Spread is een gelijkaardige toepassing als voorgaande, maar dan toegepast op de Dezeure stalmeststrooiers. Ook hier worden alle hydraulische functies van het werktuig geïntegreerd, is er een weegsysteem, kan proportioneel gedoseerd worden, taakkaarten kunnen ingeladen worden, …

HD Drive

Dezeure heeft sinds dit jaar eigen, aangedreven wielassen laten ontwikkelen, de HD Drive assen. Deze hebben een Europese goedkeuring voor een belasting tot 12 ton per as. Ze zijn gemaakt om vermogens van 300 pk op de aandrijflijn los te laten. Tevens is een zwaarder remsysteem voorzien. De aandrijflijn die o.a. onder silagewagens toegepast kan worden is 80% sterker dan de voorgaande versie.

Op de HD Drive wielassen kunnen banden gemonteerd worden met een diameter tot 1m65. De stuurhoek bedraagt 18° zodat toch kort gedraaid kan worden. Het gaat hier om nieuwe en niet om gereviseerde assen, waar de benodigde steunen en koppelingen reeds op staan en waar er sterkere fusees zijn.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken