Startpagina Actueel

Jagers schieten 21 everzwijnen tijdens drukjacht in Oudsbergen

Jagers hebben vrijdag tijdens een drukjacht op everzwijnen in de Duinengordel en Militair Domein in Oudsbergen 21 dieren geschoten. De populatie everzwijnen bleek te groot geworden, wat zowel de schade aan natuur en landbouw als het risico op verkeersongevallen verhoogde. Dat meldt het Agentschap voor Natuur en Bos.

Leestijd : 2 min

De gemeente Oudsbergen, Defensie, Wildbeheerseenheid De Hei, natuurorganisaties en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) beslisten in januari 2019 om samen aan het beheer van everzwijnen te werken.

De voorbije maanden werd de schade in de natuurgebieden en omgeving geïnventariseerd, waaruit bleek dat er nog steeds veel schade aan kwetsbare graslanden, heidesystemen, landbouwgronden en privé-eigendommen is. Daarnaast waren er een aantal aanrijdingen met everzwijnen op de gewestweg N76 die het gebied doorkruist.

Om in de toekomst de schade door everzwijnen zoveel mogelijk onder controle te krijgen, vond op vrijdag 29 november een drukjacht plaats. Dat gebeurde eenmalig in natuurgebied waar jacht normaliter niet wordt toegelaten. Het ANB benadrukt dat de dieren bij een drukjacht niet opgejaagd, maar rustig in beweging worden gebracht, zodat ze op een veilige manier afgeschoten kunnen worden. Op die manier kunnen er veel dieren geschoten worden op één dag, in tegenstelling tot een gewone jacht waarbij vele dagen nodig zijn om tot hetzelfde resultaat te komen. Het gebied was gedurende de volledige dag dan ook niet toegankelijk voor bezoekers.

Omdat het gebied is gesitueerd in wolvengebied, werd voordien advies ingewonnen bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) over faunabeheer in de regio. Dankzij de drukjacht kan er een betere inschatting gemaakt worden van de populatiegrootte. De geschoten dieren zijn door de aanwezige dierenarts en wetenschapper van het INBO onderzocht op ziektes en vitaliteitskenmerken. Na hun goedkeuring kan het vlees veilig worden verklaard. De komende maanden wordt geïnventariseerd of de everzwijnschade effectief afneemt en de populatiegrootte op aanvaardbaar niveau is.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken