Startpagina Actueel

‘LEADER’ subsidieert bij jouw project voor het platteland

Heb jij een vernieuwend idee dat het platteland versterkt? Dan kan het subsidieprogramma ‘LEADER’ je een financieel duwtje in de rug geven. Er is bijna 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor plattelandsprojecten in 31 Antwerpse gemeenten. Tot eind januari kan je een aanvraag indienen voor deze plattelandssubsidies.

LEADER-projecten hebben voornamelijk een agrarische focus, verbinden partners en verschillende sectoren met elkaar en vinden plaats in minstens 1 van de 31 deelnemende gemeenten in provincie Antwerpen. Zowel gemeentebesturen als verenigingen of organisaties maar ook ondernemers en landbouwers komen ervoor in aanmerking.

Leestijd : 2 min

“De voorbije 5 jaar konden in de provincie Antwerpen al 78 LEADER-projecten rekenen op een LEADER-subsidie. Die projecten waren zeer uiteenlopend van aard, maar hadden toch een aantal dingen gemeen.“ verklaart Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid en voorzitter van LEADER Provincie Antwerpen. “Zo werken er altijd verschillende partners samen aan een project. Goede projecten liggen op een kruispunt van verschillende beleidsdomeinen, maar het aspect land- of tuinbouw is er wel meestal bij betrokken. Ze moeten voor hun regio ook vernieuwend zijn en vooral een maatschappelijke meerwaarde bieden.“

De Pompoenerie in Kasterlee verbindt bijvoorbeeld streekproducten met zorg en sociale economie. Mensen met een arbeidsbeperking kweken en verwerken er pompoenen. Met die werkervaring maken ze meer kans om door te stromen naar een job in het reguliere arbeidscircuit. Andere mooie voorbeelden zijn het project Boerenrustpunt, waarbij mensen met een burn-out op de boerderij professionele begeleiding krijgen, of het initiatief van Agrobeheercentrum Eco² om in de Noorderkempen landbouwers in te schakelen voor het beheer van de bufferstroken langs lokale waterlopen.

Nog meer inspiratie uit vorige projecten kan je vinden op de website van LEADER Provincie Antwerpen. Daar staat ook alle praktische informatie overzichtelijk gebundeld.

Voorlopig laatste projectoproep

Een idee aanmelden kan tot en met 28 januari 2020. De eerste stap is heel eenvoudig door een A4-document in te vullen. Sjablonen en alle info zijn terug te vinden op de website van LEADER. Deze oproep voorziet een budget van bijna 1,2 miljoen euro om het platteland te versterken en is de voorlopig laatste projectoproep voor dit subsidieprogramma. De financiering gebeurt met Europese, Vlaamse en provinciale middelen.

Projecten moeten uitgevoerd worden in minstens 1 van de 31 gemeenten binnen de 3 afgebakende LEADER-gebieden. Afhankelijk van het LEADER-gebied moeten de ideeën passen onder 1 van onderstaande thema’s:

- open ruimte vrijwaren en ontwikkelen

- streekidentiteit

- landbouw- en natuureducatie

- kwetsbaarheid en armoede op het platteland

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken