Startpagina Akkerbouw

BoerenForum en MAP: "Agro-ecologische boerenlandbouw is een oplossing voor de klimaatcrisis"

Op 8 december zullen Mouvement Action Paysanne (MAP) en BoerenForum deelnemen in de mensenketting voor het Klimaat. Doel hiervan is om de boerenlandbouw naar voor te schuiven als een oplossing voor de klimaatcrisis en om een zoveelste oproep naar de politiek te lanceren voor strategische steun en overleg.

Leestijd : 3 min

Niemand betwist de ernst van de opwarming van de aarde en de vernietiging van de biodiversiteit. De twee Belgische boerenorganisaties, MAP en BoerenForum, benadrukken de noodzaak om concrete maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering: "Vorig jaar hadden we geen regen gedurende 3 maanden! Dit jaar was nog droger, gevolgd door een extreem natte herfst. Dit is een wake-up call, oproep tot bewustwording. Het is hard nodig dat we gaan nadenken op een agro-ecologische manier en over de mogelijkheden om samen te werken met de natuurlijke systemen. Met agroforestry, het gebruik van lokale bedrijfseigen zaden en met de ambitie om de diversiteit van planten en dieren te verhogen, kunnen we een boerenlandbouw creëren die de kracht heeft om zich aan te passen aan de klimaatverandering." verklaart BoerenForum.

Als Belgische boerenorganisaties zijn MAP en BoerenForum ervan overtuigd dat de boerenlandbouw de weg is om de uitdaging van het broeikaseffect aan te gaan en de biodiversiteit op ons platteland te behouden. Geïnspireerd door het leven en de natuurlijke systemen, creëert boerenlandbouw overvloed en diversiteit. Zij kan aan onze voedingsbehoeften voldoen en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk en onze afhankelijkheid van olie verminderen.

De logica van een klein boerenbedrijf is gebaseerd op voeder- en energie-autonomie en op verkoop via de korte keten. Koolstofopslag is, net als de aandacht om er geen te produceren, essentieel. Onder agro-ecologische praktijken van boerenbedrijven begrijpen we volgende zaken: gemengde landbouw, veeteelt, de aanwezigheid van bomen en hagen, voederautonomie, vlinderbloemigen, rotaties, het gebruik van biochar en de afwezigheid van chemische inputs. Ze staan de biodiversiteit ​​op die manier toe zich te ontvouwen. Ze besparen ook hulpbronnen en zijn bestand tegen klimaatverandering.

Boerenlandbouw vormt al lang niet de meerderheid op ons platteland, deze vernietiging wordt veroorzaakt door een overheidsbeleid dat agro-business doorgedreven ondersteunt. Meer nog, gedreven door de huidige politieke stroming die pleit voor vrijhandel, de specialisatie van landbouwbedrijven, de niet-regulering van de producties, enz. wint de intensieve landbouw terrein op het platteland. In België zijn tussen 2010 en 2016, 7.000 boerderijen verdwenen (SPW portail de l’agriculture Wallone : https://agriculture.wallonie.be/agriculture-wallonne-en-chiffres) en dit komt vooral de grote agro-industriële bedrijven ten goede.

Dit alles is de reden waarom MAP en BoerenForum zich aansluiten bij de menselijke ketting voor het klimaat. Daarom doen ze een oproep naar de regeringen – Europees,federaal en regionaal - om hun beleid te richten op een duurzaam landbouw- en voedselmodel en om de familiale en voedende boerenlandbouw te ondersteunen. Maïté Vandoorne, mede-voorzitter van MAP benadrukt: "Het commercieel en ecologisch landbouwbeleid moet gericht zijn op een verandering van landbouwmodel en op ondersteuning van de boerenlandbouw. Agro-business is geen oplossing tegen de opwarming van de aarde en haar activiteit verslechtert alleen de koolstofvoetafdruk van ons voedsel. We eisen dat de rechten van mens en natuur opwegen tegen de winst. Het overheidsbeleid moet zich losmaken van het industriële en exportmodel dat de landbouw domineert, om te evolueren naar een agro-ecologische boerenlandbouw "

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken