Startpagina Actueel

Groepsaankoop plantgoed voor landbouwers en imkers

Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers en imkers kunnen via hun provinciale dienst plantgoed aanschaffen via een groepsaankoop.

Leestijd : 2 min

Land- en tuinbouwers en imkers kunnen via de groepsaankoop streekeigen bomen, struiken, klimplanten en fruitbomen bestellen aan een voordelige prijs. Via deze actie kunnen ze ook – zolang de voorraad strekt – gratis nestkasten aanvragen voor hun bedrijf en bloemenzaad voor akkerranden, .

Leentje Grillaert, gedeputeerde bevoegd voor Landbouw en plattelandsbeleid: “Met deze actie wil de provincie land- en tuinbouwers helpen om hun agrarische bedrijfsgebouwen te integreren in het landschap en hen bijstaan bij hun rol als beheerder van het landbouwlandschap. Ook imkers kunnen hierin een bijdrage leveren. Ons landbouwlandschap heeft veel te bieden: voedsel, een aantrekkelijke omgeving om te ontspannen, verkoeling, natuurlijke luchtzuivering, nuttige insecten, natuur, erfgoed...”

Tijdens de vorige groepsaankoop bestelden 123 deelnemers samen meer dan 1.000 bomen, 16.500 stuks bosgoed. Er werden ook 180 nestkasten en 840 kg bloemenzaad verdeeld.

Bestellen kan tot en met 18 januari 2020 via www.oost-vlaanderen.be/groepsaankoopplantgoed of telefonisch via tel. 09 267 86 79.

Bij elke hoogstamboom ontvangt men een gratis boombinder. Bij plantgoed voor houtkanten worden onkruidschijven mee geleverd. Landbouwers krijgen naast planttips ook een formulier mee waarmee ze een subsidie kunnen aanvragen voor het plantgoed (max. 650 euro/jaar).

Er worden 3 afhaalmomenten georganiseerd in samenwerking met de landbouwscholen in Oudenaarde (14 februari), Eeklo (18 februari) en Sint-Niklaas (20 februari).

Land- of tuinbouwers die in het voorjaar ook bijenvriendelijke percelen willen inzaaien, kunnen ook gratis bloemenzaad aanvragen via het bestelformulier van de groepsaankoop plantgoed. Men kan maximaal voor de inzaai van 0,3 ha aanvragen. De verdeling verloopt samen met de groepsaankoop.Er is keuze tussen een meerjarig en een één- en tweejarig mengsel (Bekijk de samenstelling van de bloemenmengsels).

Provincie Oost-Vlaanderen, dienst Landbouw en Platteland

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken