Startpagina Agribex 2019

Eerste Ladies’ Day is geslaagd

Na Milcobel, ForFarmers en ABS, kon Agribex niet achterblijven met een vrouwenverwendag. Op 5 december kon elke vrouw in de bloemetjes worden gezet op de Agribex’ Ladies’ Day. Verschillende landbouwersvrouwen lieten er hun stem horen als spreker. Hun boodschap naar de kersverse landbouwminister Hilde Crevits: een beter inkomen en een simpelere administratie zou hun leven een pak gemakkelijker maken.

Leestijd : 3 min

Tijdens Agribex werd speciale aandacht gegeven aan de vrouw op het landbouwersbedrijf, met een Ladies’ Day. Met 4 sprekers, cava en koffie werden tal van vrouwen verwelkomd en verwend. Coördinator van Liv, het landelijk infopunt voor vrouwen, An Deneffe leidde het event in goede banen. Wat we vooral onthouden, is dat je vooral uit het goede hout moet gesneden zijn om landbouwersvrouw te zijn en je niet per se van boerenkomaf moet zijn. Varkenshoudsters Mieke Verniest en Siska Vanpeteghem waren bijvoorbeeld geen boerendochters, maar vonden door de liefde de weg naar de boerenwereld. “Op een dag vind je de job van je leven. Wel, ik vond de man van mijn leven, ben hem gevolgd in zijn passie en werd zelf gepassioneerd.”

Het landbouwersleven is hard werken, en je moet er elke dag staan. Voor het bedrijf of voor de kinderen. Wat er ook gebeurt, de beesten moeten worden gevoederd, het graan moet worden geoogst,... juridisch moet ook alles in orde zijn. Daarnaast moet je ook mee met de tijd en denken over duurzaamheid. Mieke Verniest moest eerst uit noodzaak denken aan duurzame oplossingen. “Met de boycot van Rusland en de financiële crisis moesten we nadenken over ons bedrijfsmanagement. We kozen voor een gesloten systeem bij de varkens, en telen zelf het voeder. We kiezen bewust voor duurzaamheid, niet enkel uit financiële noodzaak.”

Als je man wegvalt, zoals bij Siska, maar ook bij Annie Van Landuyt of Marianne Streel, is de landbouwerstaak extra zwaar. Dan moet je hulp durven aannemen en voor jezelf een manier vinden om erdoor te komen. “Het heeft me 6 jaar gekost voor ik terug recht kwam, niet alleen door mijn kinderen of het bedrijf, maar ook door bij te leren en buiten te komen”, klinkt het. Siska begon een B&B, bij Marianne zorgde bloemschikken voor rust.

Alle vier de dames gaan alvast voor 100 % voor hun landbouwbedrijf. An Deneffe vroeg toch aan elke dame wat ze aan de minister wilden vragen om hun leven wat aangenamer te maken. Mieke Verniest gaf aan dat de ondersteuning voor vrouwen beter moet, door bijvoorbeeld jobadvies. “Liv zou meer steun mogen krijgen en de vrouw moet meer in de kijker komen. Ik wil gerust met de minister aan de keukentafel een babbel doen hierover”, klinkt het. Siska pleitte ervoor om de boer tijd, financiële steun en grond te gunnen in de tijden van verandering. “De tijd van honger zijn niet veraf. Vroeger moesten we steeds meer produceren, nu verandert het landschap naar meer korte keten, bio, enzovoort. Dat kan niet in een knip veranderen. Geef ons tijd.” Last but not least focussen Annie en Marianne op het feit dat de administratieve last op het bedrijf best hoog is en dat dat hindert in de bedrijfsvoering. “ Ik ben ik graag bezig met de machines op het loonbedrijf”, vertelt Annie.

Europees parlementslid Hilde Vautmans sloot de boel af. Als boerendochter weet ze hoe het in de landbouw aan toegaat. Ze erkende dan ook dat de landbouw leefbaar moet zijn en blijven. “We gaan een tand moeten bijsteken om het inkomen te verbeteren, en ik ben voorstander van het statuut van de meewerkende echtgenoot.” Daarnaast wil ze werken aan respect hebben voor de boeren. “Geen probleem met dagen zonder vlees, maar ook dagen met vlees mogen in de aandacht! Landbouwers zorgen immers voor veilig en gezond voedsel.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Agribex 2019

Meer artikelen bekijken