Startpagina Paarden

Kampioenen komen uit Limburg

Vorige zondag 8 december ll tijdens de slotdag van Agribex in hal 1 was er de 125ste jubileumprijskamp voor het Belgisch trekpaard. Voor die gelegenheid verscheen een nieuw boek over de meest bekende fokstallen uit heden en verleden: een boek om in te grasduinen en te genieten. En voor de Limburgse fokkers en liefhebbers was het feest.

Leestijd : 3 min

Want zowel de kampioenmerrie Jana van ’t Hengelhof als de kampioenhengst Vino van Luchteren kwamen allebei uit de provincie Limburg. En verdiend. Iedereen vond de beslissing van de jury terecht. Er was geen discussie maar algemene tevredenheid.

Van Langenhove

We hebben in het verleden al veel mooie loten van drie merries gezien. We denken o.a.aan Stal Van Doorselaere, gebroeders De Graeve, familie Henckens. Deze keer was het bingo met een geweldig mooi blauwschimmellot van Eddy Van Langenhove: drie zussen (Fleur-Iris en Tulp) geboren op ’t Langhof in Denderbelle. Drie kapitale merries die als ‘drie druppels water’ bij elkaar pasten. Bij het binnenkomen in de piste viel onze mond open van verbazing. Met de ogen dicht kon iedereen zien dat dit lot onklopbaar was. Wat niets afdoet aan de kwaliteit van het bruinschimmellot van Stal van de Spoorweg van familie Van Hoorebeke uit Evergem en het lot vosse merries van Stal du Malpaix van André Vergote uit Hennuyeres. Jammer dat er maar drie loten meedongen.

Mathador

Voor de vierde keer toonde de 11-jarige Mathador van de Bouwhoeve van Rik Swinnen uit Molenstede zijn lot met afstammelingen. Onder die producten stonden zowel de merriekampioene Jana als de kampioenhengst Vino. We denken terug aan Expo de la Sille die in 1969 voor de derde keer zijn lot toonde en toen ook met de twee kersverse kampioenen Tom van Sint-Kruis en Minerva van Sint-Martens. Mathador hoort thuis in de rij van de allergrootste verervers.

Sara

Voor de eerste keer verscheen de achtjarige Sara van de Bouwhoeve van Steven Vlaeminck uit Vosselare op het toneel met vier producten waaronder de goedgekeurde Nederlandse hengst Lars van de Dooreplas.

Jana

Wat een vreugde bij familie Smeers uit Houthalen toen hun 9-jarige Jana werd uitgeroepen tot kampioene. Kampioen worden blijft bijzonder. Jana had dit jaar alles gewonnen en zo sloot ze haar zegeparcours van het voorbije jaar af met de grootste onderscheidng. Op Jana valt niets aan te merken: het is een complete merrie. Reserve-kampioene werd de lieftallige Angelique van Luchteren van Stal Van Doorselaere uit Drongen. Fleur van 't Langhof , één van de drie kapitale merries uit het lot van Eddy Van Langenhove werd derde op tal.

Vino

In januari ll tijdens Agriflanders werd de 7-jarige Vino van Luchteren van Danny Bosmans uit Lummen reservekampioen en nu een trap hoger: kampioen. Net zoals bij de merries was bij de bekendmaking de vreugde bij familie Bosmans uitermate groot. Kampioen worden: het blijft bijzonder. Vino is heel temperamentsvol en windt zich gemakkelijk op waardoor hij diepte in de lendenen verliest. Hij imponeert vooral door zijn uitzonderlijke draf, die hij ook tenvolle benutte en daarmee een gooi deed naar de titel. En verdiend. Jens Teerlinck en Geert Declercq uit Sint-Laureins behaalden met hun 11-jarige Vino van de Paardenhoeve het reservekampioenschap. De 11-jarige Vlaamse kampioen uit 2013, Zaki van 't Sparrenhof van Luc Lierman en Ludo Musschoot uit Knokke-Heist mocht zich als derde opstellen.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken