Startpagina Paarden

Igor verkozen tot Landbouwleven Paard van het Jaar

Met ruime voorsprong is de elfjarige BWP’er Igor (v. Emerald van ’t Ruytershof) door de lezers van Landbouwleven uitgeroepen tot Paard van het Jaar 2019. Het is een beloning voor talloze overwinningen en ereplaatsen, waaronder een individuele bronzen plak op het Europees Kampioenschap in Rotterdam.

Leestijd : 3 min

Het stond in de sterren geschreven. Als het Belgische team goud verovert op de belangrijkste afspraak van het jaar, het EK in Rotterdam, met in dat team twee Belgisch gefokte paarden, dan stijgen de kansen in het ‘Paard van het Jaar’-referendum voor die fokproducten zienderogen. Als een van de twee vervolgens ook nog een individuele bronzen plak in de wacht sleept, dan lijkt het pleit beslecht. En zo geschiedde. Igor behaalde zowat de helft van alle uitgebrachte stemmen.

Het was opnieuw een jaar vol hoogtepunten voor de Belgische paarden, maar Tobago Z, Jasmien vd Bisschop, Delux van T&L, Ipswich vd Wolfsakker, Claire Z, Espoir, Clintrexo Z, Gazelle ‘ter Elzen’ en Gancia de Muze moesten uiteindelijk toch de duimen leggen voor de dubbele EK-medaille van Igor. Met zijn vaste ruiter Jos Verlooy was er trouwens niet enkel succes op het EK. Andere hoogtepunten van het afgelopen jaar waren onder meer winst in het Amerikaanse Tryon (1.50m), een tweede plek in de finale van de Global Champions League (1.60m) en in de wereldbekermanche van Toronto (1.60m) en een derde plaats in Mexico City (1.60m) en de GP3* van Knokke (1.55m).

Sint-Kruis-Winkel

En zeggen dat het verhaal begint op 10 april 2008 in de stallen van fokker Maarten Van Waes in het Oost-Vlaamse Sint-Kruis-Winkel. Daar wordt op die datum uit de aanparing van de merrie Tinica (v. Nabab de Rêve) met de toen pas goedgekeurde BWP-hengst Emerald van ’t Ruytershof, een vos hengstenveulen geboren dat de naam Igor krijgt. Hij is het enige veulen van de merrie Tinica, want de merrie blijkt slecht vruchtbaar. Ook de rest van Igors moederlijn is overigens heel beperkt. Grootmoeder Inica (v. Gibramino) bracht eveneens slechts twee veulens op de wereld. Hetzelfde geldt voor overgrootmoeder Unica (v. Drost).

LRV

Met Igors genetica zit het anderzijds wel snor. Vader Emerald van ‘t Ruytershof behoeft weinig introductie. Met Harrie Smolders toonde Emerald zijn grote klasse op het allerhoogste toneel, maar ook moeder Tinica deed het niet onaardig in de sport. Met Maarten Van Waes sprong ze zelf klasse Zwaar LRV. De jonge Igor blijkt echter al gauw niet altijd het meest eenvoudige paard. Ook nu durft hij nog wel eens zijn kuren hebben, bevestigt ook ruiter Jos Verlooy. Gelukkig komen met de kuren ook de kwaliteiten van het jonge paard al snel bovendrijven en zodoende komt de vosruin op de radar van Axel Verlooy (Eurohorse). Die koopt de zoon van zijn oogappel Emerald om hem vervolgens nooit meer te laten gaan.

Eerste internationale ervaringen

Igor krijgt zijn opleiding bij Stal Eurohorse en het is Mike Van Olst, toenmalig stalruiter bij Eurohorse, die de eer heeft om Igor te begeleiden bij zijn eerste internationale wedstrijden. We schrijven eind 2014. Het jaar erop strijdt het duo onder meer om het eremetaal in de finale van het BK voor zevenjarigen, toen nog betwist op de terreinen van Peter Postelmans in Lummen. De opleiding verloopt voorspoedig en als achtjarige (2016) proeft Igor voor het eerst van niveau 1.45m met Phillip Lever, een andere voormalige stalruiter van Axel Verlooy.

Jos Verlooy

Het is evenwel pas begin 2017, wanneer Jos Verlooy de teugels van de negenjarige Igor in handen krijgt, dat de carrière van Igor in een stroomversnelling komt. Jos en Igor blijken voor elkaar gemaakt. Nog geen half jaar na hun eerste internationale proeven samen, springen ze al op vijfsterrenniveau in St. Tropez. Later in 2017 volgen nog een overwinning op de Longines Masters in Parijs en een derde plaats in de GP van La Coruna, telkens op vijfsterrenniveau. Ook in 2018 rijgen ze de successen aan elkaar en winnen ze onder meer de Nations Cup van Rotterdam met het Belgische team dankzij een dubbele nulronde van Igor.

2019

Het duo weet niet meer van ophouden en trekt de lijn ook dit jaar door met verscheidene overwinningen en ereplaatsen. Voorlopige kers op de taart zijn de gouden en bronzen plak op het EK en daar wordt nu nog een schepje bovenop gedaan, want Igor is verkozen tot ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’.

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken