Startpagina Actueel

Groen Groeien raadt aan om attent te zijn voor bacterievuur

Bacterievuur is ook wel gekend als ‘perenvuur’. De ziekte treft onder andere peren, meidoorns, appels, lijster- en jeneverbessen. Bacterievuur is goed te herkennen aan de bloesems, bladeren en takken die bruinzwart worden, verdorren en afsterven.

Leestijd : 1 min

De aanwezigheid van planten die een drager kunnen zijn van de ziekte bacterievuur, de zgn. waardplanten, kan nefast zijn voor de teelt van hardfruit en plantmateriaal. Het leidt tot bezorgdheid bij fruittelers en boomtelers wiens producten mogelijk niet meer geëxporteerd kunnen worden.

Niet erkend als quarantaineziekte

Hierdoor is er geen wettelijke basis meer om besmette waardplanten in de nabijheid van een perceel, te laten vernietigen. Dit impliceert dat het de verantwoordelijkheid is van de professionelen uit de sector om waakzaam te zijn en geen waardplanten meer te zetten in de nabije omgeving van boomgaarden en plantenkwekerijen.

Plant geen waardplanten

Vermijd het aanplanten van waardplanten in de buurt van fruitboomgaarden en plantenkwekerijen. Sierplanten als dwergmispel, meidoorn, krentenboom, Japanse kwee en glansmispel zijn potentiële dragers van bacterievuur en kunnen boomgaarden besmetten.

Export duldt geen bacterievuur

China, Japan, Brazilië dulden geen bacterievuur. Als er op onze kwekerijen sporen van bacterievuur aanwezig zijn, komt de export van hardfruit en plantgoed op de helling te staan.

Groen Groeien

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken