Startpagina Varkens

Resten van everzwijn in provincie Luxemburg besmet met varkenspestvirus

De beenderen van een everzwijn met Afrikaanse varkenspest zijn op 9 december ontdekt in een afgebakende zone bij het dorp Assenois, een deelgemeente van Léglise in de provincie Luxemburg. Dit heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service public de Wallonie) bekendgemaakt. De zone staat onder verscherpt toezicht in het kader van de aanpak van de crisis rond de Afrikaanse varkenspest.

Leestijd : 1 min

Het karkas werd ontdekt bij verhoogde controle- en zoekacties naar everzwijnen in de streek. Een laboratorium bevestigde dat de beenderen positief hadden getest op het virus. Volgens de eerste gegevens was het everzwijn al drie tot zes maanden dood.

Als gevolg van de ontdekking gelden speciale maatregelen in de betrokken zone. Zo is elk verkeer in de bossen verboden, mag er niet gejaagd worden, mag er geen hout gekapt worden. Onder supervisie van het Waalse departement Natuur en Bos wordt de vernietiging van everzwijnen er wel voortgezet.

De dienst SPW preciseert dat de zone waar het karkas lag, volledig afgezet is sinds juli. Volgens recente waarnemingen daalt het aantal everzwijnen merkelijk in deze zone.

Belga

Lees ook in Varkens

Vakmanschap bij KI Bax rendeert

Varkens Voor de fokwaardeschattingen van dit seizoen werd beer Duiker van het Velpenhof van KI Bax, Weelde (fokker Bavo Vandebroeck, Kortenaken) aangeduid als beer in de kijker.
Meer artikelen bekijken