Startpagina Economie

Extra geld voor landbouwers die werden getroffen door vogelgriep

De Vlaamse regering trekt extra geld uit voor de landbouwers die eerder dit jaar werden getroffen door een uitbraak van het vogelgriepvirus. Dat antwoordde minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement op een vraag van Tom Ongena (Open Vld).

Leestijd : 1 min

In het voorjaar zijn een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus van het type H3. In de zomer besliste de federale overheid dat besmette bedrijven verplicht moesten ruimen en dat ze daarvoor op een tussenkomst van de federale overheid konden rekenen. Heel wat bedrijven hebben echter vrijwillig geruimd, om verdere verspreiding tegen te gaan, en zij kunnen rekenen op een tussenkomst van Vlaanderen. Het gaat in totaal om 55 vrijwillig geruimde bedrijven, samen goed voor 2,6 miljoen dierplaatsen.

De Vlaamse regering voorzag eerder al 2,5 miljoen euro, waarmee zowat 15% van de schade kon worden vergoed. Dat vond de sector te weinig, dus nu wordt het budget opgetrokken tot 4,2 miljoen euro, waarmee zowat 30% van de schade zou kunnen worden vergoed. De middelen moeten pluimveehouders helpen om hun stallen te 'herbevolken'. "De Vlaamse regering geeft een antwoord op het terechte gevoel van onrechtvaardigheid dat leefde," zegt Tom Ongena, "waarbij de bedrijven die proactief handelden en zo de ziekte hebben ingetoomd, geen steun zouden krijgen."

Belga

Lees ook in Economie

Hoge melkaanvoer doet prijzen dalen

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten dd. 19 januari 2023. De hoge melkaanvoer, in combinatie met snel dalende prijzen van basiszuivelproducten, weegt duidelijk op de prijs voor spotmelk in onze contreien.
Meer artikelen bekijken