Startpagina Bedrijfsnieuws

Belgische eiergigant Lodewijckx overgenomen door Nederlands bedrijf

De Lodewijckx Groep uit Tessenderlo wordt een zelfstandig geleid onderdeel van de Nederlandse Van Beek Group. Door de bundeling krijgt de Lodewijckx Groep - dat al even in de etalage stond - naar eigen zeggen de mogelijkheid om door te groeien. De stap geeft de Van Beek Group dan weer toegang tot nieuwe markten.

Leestijd : 2 min

De Lodewijckx Groep is een familiebedrijf dat uitgegroeid is tot een belangrijke leverancier van hoogkwalitatieve eieren en eiproducten. Tot de groep behoren de merken Cocovite (vloeibare eiproducten), Pulviver (eipoeders) en verpakte schaaleieren – vanuit het bedrijf Euro Ei, met het Ovyta merk ei. De afgelopen jaren heeft de Lodewijckx Groep zich gespecialiseerd in de groeiende foodservicemarkt (catering, restaurants,...) in Noordwest Europa en de Belgische retailmarkt.

De Lodewijckx Groep heeft producten in kleinverpakking voor de foodservicemarkt ontwikkeld, zoals lang houdbaar eiwit, roereimix en pannenkoekenmix. De gehele Lodewijckx Groep verwerkt meer dan een miljard eieren per jaar. Om dit volume eieren te realiseren maakt de Lodewyckx groep afspraken met leghennenhouders voor de aanlevering van eieren. Daarnaast beschikt de groep ook over vier eigen leghennenbedrijven verspreid over Vlaanderen (Geel, Markegem, Sint-Laureins en Veerle). Op deze manier kunnen er eieren geproduceerd worden met specifieke eisen inzake de samenstelling van het kippenvoer.

Lodewijckx Groep was in 2017 goed voor een omzet van meer dan 100 miljoen euro. De omzet komt uit verwerkte eierproducten (70% van de inkomsten), verse eieren (20%) en eierpoeder (10%). Bij het bedrijf werken circa 120 mensen. Een zeer groot deel van de omzet wordt buiten de thuismarkt gerealiseerd. De winst was in 2017 minder dan 1 miljoen euro. De heren Guy en Bert Lodewyckx blijven werkzaam voor de Lodewijckx Groep, waarbij de dagelijkse leiding van het bedrijf in handen blijft van de heer Bert Lodewyckx. De Lodewijckx Groep behoudt binnen de Van Beek Group haar zelfstandigheid en eigen identiteit.

Aanvullend op Van Beek Group

De Van Beek Group is een onafhankelijk familiebedrijf met 100 jaar historie, met een combinatie van gespecialiseerde bedrijven in verse eieren en eiproducten. Onderdeel van de Van Beek Group zijn: het bedrijf Bouwhuis Enthoven, een wereldwijde speler in eiproducten, de bedrijven Moos Butzen en Drei Gleichen Ei in Duitsland en Gebroeders van Beek in Nederland – voor verpakte verse eieren en gekookte/geverfde eieren, en het bedrijf Newtricious voor ei- en eiwitonderzoek met gezondheidstoepassingen.

De Van Beek Group heeft zich gespecialiseerd in verse eieren voor de supermarkten. Daarnaast is het bedrijf groot in wat het functioneel onderscheidende eiproducten noemt, die aanvullend zijn voor de Lodewijckx Groep. De onderscheidende eiproducten zijn bijvoorbeeld pharmaceutisch lysozyme, eiwit-isolaat voor sportvoedingfabrikanten, om daarmee de structuren van sportrepen te verbeteren; en speciale eiwitten voor vegetarische producten.

De specialisatie van de Lodewijckx Groep op de foodservicemarkt -met haar producten in kleinverpakking en de sterke positie op de Belgische retailmarkt- zijn geheel aanvullend voor de Van Beek Group en sluiten volgens een gezamenlijke verklaring van de bedrijvenaan bij het internationaal karakter van dit bedrijf. Tevens ontstaat er een bredere (omzet)basis voor innovatie- en onderzoeksmogelijkheden, aldus Van Beek Group.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken