Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwjaarsinterview: geschikt personeel vinden is de uitdaging voor 2020

In het kader van onze eindejaarsinterviews hadden we een gesprek met Guy Claeys (1959), medezaakvoerder Record Trailers uit het Oost-Vlaamse Maldegem.

Leestijd : 3 min

Uit wat bestaan uw dagelijkse activiteiten?

Mijn dagelijkse activiteiten bestaan uit het bedrijf besturen. Dat betekent het oplossen van kleine probleempjes, zowel intern als met klanten. Maar ook het leiden van de verkoop in Wallonië en in Frankrijk het aansturen van de 15 mensen van onze fabriek (New Solagri in Beaurainville).

Hoe was 2019 voor u?

We hebben een goed jaar achter de rug met voldoende werk. Het was ook een uitdagend jaar met het behalen van de COP, een Europees productiecertificaat dat nodig is om homologaties op Europees niveau aan te vragen. Dit bracht voor ons heel wat teweeg, maar we zijn met glans geslaagd. Dit bracht heel wat werk met zich mee.

Wat was de belangrijkste realisatie voor uw firma?

Zoals net gezegd, de COP, maar ook de overgang van de klassieke bediening naar Isobus-bediening voor onze aanhangers.

Welke producten hebben het afgelopen jaar het meest bijgedragen aan de omzet van uw firma?

Gronddumpers en tonnen. In de zomer kende, wegens de droogte, de vraag naar watervaten een piek, niet alleen in de landbouw, maar ook in de fruitteelt. Gelukkig hebben we met een sterke dealer van ons uit Limburg hier vooraf wat op kunnen inspelen. De dealer had er op stock en wij ook, maar niet genoeg om iedereen direct te bedienen. De mensen wachten te lang af.

Hoe belangrijk zijn Vlaanderen, respectievelijk Wallonië voor uw firma?

Dat is een heel duidelijke verhouding van 70% voor Vlaanderen en 30% voor Wallonië.

En het buitenland, hoe bent u daar actief?

We zijn meer en meer in Frankrijk actief. Via onze Franse vestiging daar is de markt effectief opengegaan. Hier hebben we een afzet van 60 à 70 tot 100 wagens. Vooral strowagens en diepladers worden in de Champagne-streek verkocht.

België kent een drukke beurskalender. Hoe pakt u dit aan? Voelt u zich ‘verplicht’ om aan sommige evenementen deel te nemen?

We zijn met een minder grote stand aanwezig op Agribex om op de kosten te besparen. Plus er is zo minder transport van en naar de beurs nodig. In Gent zijn we aanwezig met een beursstand die sowieso al kleiner is. Ik vind ook dat de impact van een beurs op onze omzet sterk vermindert. Vroeger zag je veel duidelijk een effect van uw beursdeelname op de verkoop.

Belgische beurzen zijn nagenoeg een verplichting omdat het onze thuismarkt is. Franse en Nederlandse beurzen waren eerder niet zo belangrijk voor ons en we gingen er eerder heen in functie van ‘we hebben iets interessants om aan die markt te laten zien’. Maar we zijn dit terug aan het opbouwen. In Friesland hebben we een goede dealer en de Nederlanders hebben interesse in onze precisiemeststrooiers onder andere voor de bloembollenteelt.

Welke investeringen staan er voor het komend jaar gepland?

Er zijn weinig investeringen gepland. De afgelopen jaren is er al goed geïnvesteerd o.a. in een nieuwe straalcabine en 5 jaar terug hebben we nog bijgebouwd.

Welke noviteit komt eraan?

Er zitten geen grote nieuwigheden aan te komen, toch niet wat het uiterlijk of de ‘hardware’ van de machines betreft. Nieuw is misschien wel verder de evolutie om alle machines via Isobus te laten bedienen.

Wat is uw nieuwjaarswens voor 2020?

Voldoende gekwalificeerd personeel vinden is toch een pijnpunt in onze onderneming. Goed opgeleid personeel vinden is moeilijk. Ondertussen stellen we al 7 nationaliteiten te werk. Natuurlijk wensen we ook iedereen een goede gezondheid toe.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Recordgroei bevestigt juiste aanpak en aanbod van PCLT Roeselare

Onderwijs De voorbije jaren waaide er een nieuwe wind door het PCLT te Roeselare. In 2023 werden meer dan 15.000 uren praktijkcursus gevolgd. Dit komt neer op zo’n 150.000 opleidingsuren. Dit betekent een groei met 22,4% op één jaar tijd. Het is de grootste groei sinds het ontstaan van het praktijkcentrum.
Meer artikelen bekijken