Startpagina Akkerbouw

Vijf nieuwe streekproducten

Drie maal per jaar neemt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten onder de loep. De eerste ronde van 2017 levert vijf erkenningen op: grotchampignons uit Riemst, Limburgse leverworst, Oostendse zeebeschuit, Halse krotten en geutelingen.

Leestijd : 1 min

De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing). Volgens het centrum betekent de erkenning een grote waardering omwille van de gegarandeerde autheniticiteit. Het instandhouden van traditionele productiemethodes en het gebruik van producten uit eigen streek spreekt mensen aan, klinkt het nog.

Dirk Jackers uit Kanne in Riemst kweekt de erkende grotchampignons. Aan het einde van de zomer begint de voorbereiding van de gangen waar hij zal kweken. Na een vijftal weken bedekt hij de fungusdraden met teelaarde, en kunnen de champignons doorgroeien. Na zes tot acht weken oogst Dirk dan zijn kastanje- of witte champignons. Er volgen nog drie oogsten, of vluchten, en dan gaat de grot opnieuw in rust. Tijdens het proces controleert hij dagelijks de champignonbedden op vochtigheid en temperatuur.

Intussen zijn reeds meer dan 200 Vlaamse streekproducten erkend. Nieuwe aanvragen worden niettemin aangemoedigd. Voor info over streekproducten, erkenningscriteria en dergelijke meer kan u terecht op www.streekproduct.be.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken