Startpagina Actueel

Oogst in Kenia bedreigd door zwermen sprinkhanen

Kenia wordt geconfronteerd met een invasie van treksprinkhanen, afkomstig uit de buurlanden Ethiopië en Somalië. Die tasten de oogsten aan, in die mate dat de voedselbevoorrading in het gedrang komt, zo verklaarde de Keniaanse minister van Landbouw. De Wereldvoedselorganisatie FAO spreekt van de ergste plaag in tientallen jaren.

Leestijd : 1 min

De eerste insecten kwamen eind december in het noordoosten van het land aan. Intussen zijn ook al de oogsten in het centrum (Isiolo en Samburu) aangetast.

De regering heeft al 2 vliegtuigen naar het getroffen gebied gestuurd, met pesticiden om de sprinkhanen te verdelgen. Men hoopt binnenkort nog een derde toestel in te zetten.

De FAO vreest dat de sprinkhanenplaag verder zal uitdijen naar Zuid-Soedan en naar Oeganda. In Ethiopië en Somalië werd al 170.000 ha landbouwgrond vernield. In Somalië heerst een burgeroorlog en dus is het land niet in staat om de plaag te bestrijden, waarschuwt de Wereldvoedselorganisatie.

Belga

Lees ook in Actueel

Europees parlement keurt versoepeling milieuvoorwaarden GLB goed

Boerenprotest Europarlementariërs gaven woensdag 24 april in Straatsburg groen licht voor het voorstel van de Europese Commissie om enkele milieuvoorwaarden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versoepelen. Deze en andere versoepelingen moet de administratieve belasting voor Europese landbouwers verlichten.
Meer artikelen bekijken