Europa slaat neonicotinoïde thiacloprid in de ban

De EU-landen stemden vorig jaar al in met een verbod op drie producten waarvan vanwege hun schadelijkheid voor hommels, wilde bijen en honingbijen.
De EU-landen stemden vorig jaar al in met een verbod op drie producten waarvan vanwege hun schadelijkheid voor hommels, wilde bijen en honingbijen. - Foto: LBL

De Europese Commissie maakte maandag officieel bekend de vergunning niet te verlengen, op basis van een wetenschappelijk advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

EU-commissaris Stella Kyriakides (Gezondheid en Voedselveiligheid) wijst erop dat het pesticide zorgelijke gevolgen heeft voor het grondwater. Het door chemieconcern Bayer ontwikkelde middel wordt ook in verband gebracht met kanker.

Thiacloprid is een van de vijf zogeheten neonicotinoïden die eerder beperkt werden toegestaan in Europa. De EU-landen stemden vorig jaar al in met een verbod op drie daarvan vanwege hun schadelijkheid voor hommels, wilde bijen en honingbijen. Gebruik in kassen blijft toegestaan.

EU

Meest recent

Meest recent