71 runderen in beslag genomen in Lichtervelde wegens verwaarlozing

De veehouder in kwestie stond al onder begeleiding van Boeren op een Kruispunt. Op de foto een willekeurig veeteeltbedrijf.
De veehouder in kwestie stond al onder begeleiding van Boeren op een Kruispunt. Op de foto een willekeurig veeteeltbedrijf. - Foto: LBL

De runderen kregen onvoldoende voedsel en drinken. Het sterftecijfer lag abnormaal hoog en de stallen werden niet voldoende onderhouden. Er lagen ook verschillende kadavers in verre staat van ontbinding achteraan het bedrijf. Inspecteurs van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn hadden al eerder controles uitgevoerd bij de landbouwer. Naar aanleiding daarvan werd een verslag opgesteld met maatregelen. Ook kreeg de landbouwer hulp van de hulporganisatie Boeren op een Kruispunt. De organisatie zette die hulp zelf stop.

"Er was te weinig medewerking van de landbouwer zelf. Het zag er niet naar uit dat de situatie ging verbeteren", klinkt het bij het Vlaamse departement Omgeving. Bij een volgende controle op dinsdag werd beslist om de 71 runderen in beslag te nemen. "Een uitzonderlijk hoog aantal voor een inbeslagneming, maar de landbouwer kreeg voldoende kansen om zich te herpakken en dat is niet gebeurd", zegt een woordvoerder van het departement Omgeving. Daardoor werden de dieren openbaar verkocht. Er werd een proces-verbaal opgesteld.

Belga

Meest recent

Meest recent