Startpagina Actueel

Sabotage zorgt voor vertraging van drukjacht in De Wijers

Onbekenden hebben de hoogzitten van de jagers in het Limburgse natuurgebied De Wijers (Hasselt-Zonhoven) gesaboteerd. In het gebied stond donderdag een drukjacht op everzwijnen in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos op het programma. De drukjacht kon ondanks de vertraging toch doorgaan, waarna minstens vijftien everzwijnen werden geschoten. Het Agentschap gaat nog aangifte doen bij de politie.

Leestijd : 2 min

Met een kettingzaag werden zware vernielingen aangebracht aan de hoogzitten van de jagers. "Woensdagavond heeft de boswachter nog zijn ronde gedaan in het vijvergebied om de signalisatie voor de drukjacht en de hoogzitten te controleren, en toen was alles nog in orde", vertelt Tom Houbrechts, beheerder bij het ANB. "Donderdagmorgen stelden we vast dat de meeste hoogzitten 's nachts vernield waren, waarschijnlijk met elektrische kettingzagen."

De drukjacht liep heel wat vertraging op, omdat er nog werd geprobeerd om de nog bruikbare stukken opnieuw op te bouwen door ze tegen bomen te plaatsen. De hoogzitten zijn immers van essentieel belang bij een drukjacht. "Dat is omwille van het veilig schot. Er wordt gejaagd met de kogel en die kunnen tot een kilometer ver vliegen", legt Houbrechts uit.

"Om te voorkomen dat er ook maar een veiligheidsrisico is, wordt er geschoten vanop een hoogte, zodat een gemiste kogel altijd in de grond vliegt." De nazoekteams zijn momenteel nog bezig om gekwetste dieren op te sporen, maar de jagers hebben minstens vijftien everzwijnen geschoten. "Ondanks de vernielingen kon de drukjacht wel doorgaan, maar ze is ingekort in tijd", zegt Houbrechts. "Wij hebben contact opgenomen met de politie en zij hebben ons gevraagd om op het bureau met foto's klacht neer te leggen tegen onbekenden."

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken