Startpagina Actueel

New Holland vestigt wereldrecord met de oogst van sojabonen

New Holland Agriculture heeft een nieuw wereldrecord gevestigd door op acht uur tijd maar liefst 439,730 ton sojabonen te oogsten met de maaidorser CR8.90. De recordpoging, die plaatsvond in de Braziliaanse staat Bahia, werd gecertificeerd door onafhankelijke beoordelaar RankBrasil

Leestijd : 2 min

Door het wereldrecord te vestigen om meer dan 439 ton sojabonen te oogsten, volgt de CR8.90 in de voetsporen van de CR10.90. Deze wist in 2014 een wereldrecord voor tarwe op zijn naam te schrijven, namelijk 797,656 ton tarwe op acht uur tijd.

De CR8.90 leverde deze opmerkelijke prestaties met een hoge opbrengst: 4.886 kg/ha, ver boven het gemiddelde van 3.600 kg dat de norm is in Brazilië.

Het record werd vorige maand gevestigd op het landbouwbedrijf Villa Panambi, dat eigendom is van de broers Mingori, in de staat Bahia in Brazilië, met de steun van hun dealer.

Op de dag van de recordpoging was de vochtigheidsgraad hoog omdat er om 5 uur ‘s ochtends 20 mm regen was gevallen, en de temperatuur schommelde tussen 25 en 28 graden Celsius. Het oogsten begon om 10 uur 30 en om 18 uur 30 was circa 90 hectare geoogst. De gemiddelde doorvoer van de CR8.90 bedroeg 54,97 ton/uur, de gewasopbrengst was gemiddeld 4,88 ton/ha en het gemiddelde vochtgehalte 17%. De recordprestatie werd verkregen met slechts 1,84 liter brandstof per geoogste ton sojabonen.

CR-maaidorsers zijn in staat dergelijke prestaties neer te zetten dankzij de Twin Rotor-technologie van New Holland in combinatie met oogsttechnologie zoals IntelliSteer-zelfgeleiding, Twin Pitch Plus-rotortechnologie die de capaciteit in omstandigheden met hoge vochtigheidsgraad tot 10% kan verhogen en de optionele Dynamic Feed Roll met geïntegreerde dynamische steenbescherming, die de capaciteit van de CR nog eens 10% verhoogt, de gewasdoorstroming naar de rotors verbetert en graanbreuk vermindert.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken