Startpagina Economie

VS zal ‘begrip tonen’ als China minder landbouwproducten koopt

De VS zal niet streng zijn als China vanwege het coronavirus niet in staat is afspraken over de aankoop van Amerikaanse landbouwproducten volledig na te komen. Dat heeft landbouwminister Sonny Perdue gezegd. China beloofde op 15 januari in 2020 voor 12,5 miljard dollar extra aan agrarische producten van de VS te kopen. De in een akkoord gegoten belofte maakte een einde aan een handelsoorlog.

Leestijd : 2 min

Voor 2021 heeft China zich verplicht om voor 19,5 miljoen dollar meer aan landbouwproducten te kopen dan in referentiejaar 2017. Perdue, die onlangs in ons land was, deed de uitspraak in de kantlijn van een rundveebeurs in Texas tegen persbureau Reuters. “Als ze het echt proberen en het (coronavirus, red) blaast de economie op, dan zullen we begripvol moeten zijn.”

De handelsdeal die de VS en China eerder sloot heeft een clausule voor rampzalige gebeurtenissen die niemand kan voorspellen. Als de clausule wordt geactiveerd, zullen onderhandelaars van de VS en China samen gaan zitten. China heeft nog geen aanspraak gemaakt op de clausule.

De extra aankoop van Amerikaanse landbouwproducten – vooral soja en maïs - was overigens al omstreden. Omdat China door de Afrikaanse varkenspest een veel kleinere veestapel heeft, is de vraag naar veevoedergrondstoffen kleiner geworden. Bovendien oogst Brazilië veel soja, die wellicht goedkoper in China kan worden aangeboden dan Amerikaanse soja.

Het coronavirus lijkt alvast een groot effect te hebben op de Chinese samenleving. Ruim 1.000 mensen zijn aan het virus overleden en miljoenensteden zijn onder quarantaine geplaatst. De economie zal volgens sommige economen met 1 tot 2 procentpunt minder hard groeien. De groei was de afgelopen jaren al teruggevallen van 10% naar eerst 7% en vorig jaar 6%.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken