Startpagina Akkerbouw

Kempische landbouwers stellen erf open voor mensen met burn-out

Via het project Boerenrustpunt kunnen mensen met burn-out-klachten voortaan een coachingstraject volgen bij 4 Kempische boerderijen. De open ruimte brengt rust en op boerderijen zijn heel wat elementen aanwezig waar gespecialiseerde coaches mee aan de slag kunnen gaan, aldus initiatiefnemer Rurant vzw.

Leestijd : 2 min

Volgens Rurant bestond de wens om samen te werken al langer bij zowel landbouwers als bij coaches. “Maar zo eenvoudig was dat niet,” vertelt Laura Van Selm van Rurant. “Dergelijke partnerships brengen tal van praktische, verzekeringstechnische, financiële,… vraagstukken met zich mee. Daarom lanceerden we het project Boerenrustpunt. Kempen is nu de eerste regio waar je op een gestructureerde en wetenschappelijk ondersteunde manier met een burn-out naar de boerderij kan trekken.”

Het project begint met de bedrijven Trezemieke in Retie, Van Hind in Balen, Het Mosterdzaadje in Mol-Millegem en Klein Postel in Mol-Postel. Deze Kempische boerderijen verschillen behoorlijk qua activiteiten en sfeer. Samen met hun coach kunnen geïnteresseerden vrij rondlopen op het erf en kennis maken met de activiteiten en dieren. Bovendien heeft elke landbouwer, speciaal voor hen, een rustgevend plekje ingericht.

Het kan dan gaan om een pipowagen, een charmant terrasje, een gezellige, droge buitenzitbank en zelfs een overdekt insectenhotel met uitkijkplatform. Tuur Vangeel, uitbater van zelfoogsttuin Het Mosterdzaadje was meteen enthousiast toen hij het project ontdekte: “Via Groene Zorg werkt al een tijdje iemand met een depressie mee op mijn boerderij. In een rustige omgeving met haar handen door de aarde wroeten, zonder enige vorm van druk, doet haar duidelijk goed. Ik zie haar als het ware stilaan weer opbloeien. Dat moet bij mensen met een burn-out ook lukken, zeker als ze begeleid worden door een coach.”

Rurant selecteerde 7 coaches die op hun favoriete boerderij aan de slag zullen gaan. Ze hebben allemaal een erkenning van de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out-coaches (VESB). Dana Paris van de organisatie Breinvriendelijk gelooft in de meerwaarde van de boerderijomgeving en het buiten actief zijn. “Maar wat me vooral aantrok in het Boerenrustpunt-project is de manier waarop het wetenschappelijk onderbouwd wordt.”

Zo is bijvoorbeeld de Universiteit van Antwerpen begrokken.

Jan Cees Bron

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken