Startpagina Economie

Aantal wijnbouwers in Vlaanderen blijft stijgen

Het aantal wijnbouwers in Vlaanderen is vorig jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers voor 2019 die Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement heeft meegegeven op een vraag van Karolien Grosemans (N-VA).

Leestijd : 1 min

Uit de voorlopige cijfers van minister Crevits blijkt dat Vlaanderen vorig jaar 110 wijnbouwers telde. Dat zijn er 10 meer dan in 2018 en 16 meer dan in 2017. De wijnproductie lag vorig jaar wel lager dan het jaar voordien. Zo werd vorig jaar 705.196 liter geproduceerd. Dat is een kleine 260.000 liter minder dan in 2018, maar dat was een uitzonderlijk jaar.

De ruim 700.000 liter blijft beduidend meer dan de 478.108 liter in 2017. Het totale areaal voor de wijnbouw lag in 2019 op 263 hectare tegenover 235 hectare in 2018 en 217 hectare in 2017. De top drie van geteelde wijndruiven zijn Chardonnay, gevolgd door Pinot Noir en Pinot Gris. "De wijnbouwsector groeit in Vlaanderen en wordt economisch belangrijker en ook steeds professioneler. Het aantal Vlaamse wijnboeren groeit jaar na jaar en ook het areaal blijft groeien", zegt minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V).

De CD&V-minister wijst ook op de waaier aan vormings- en opleidingsmogelijkheden in de sector. "In 2019 volgden ongeveer 600 deelnemers een opleiding over wijnbouw via het aanbod van die naschoolse vorming. Nog voor de zomer gaan we met de Vlaamse wijnbouwers rond de tafel zitten. We willen horen welke noden er in de sector zijn op het vlak van onderzoek, opleiding, samenwerking en promotie", aldus Crevits.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken