Startpagina Veeteelt

DGZ en Arsia openen hun deuren voor een Noord-Zuidsamenwerking

DGZ in Vlaanderen en haar Waalse zuster Arsia staan zij aan zij met de veehouders om hen te helpen om aan de nieuwe kwaliteitsverwachtingen van de consumenten te voldoen. Tot nu toe opereerde elke vereniging afzonderlijk alhoewel er op regelmatige basis overlegd werd. Gaandeweg ontdekten beide organisaties de vele voordelen van een toenadering die nu vorm krijgt door nauwere samenwerking.

Leestijd : 3 min

De opendeurdagen van Arsia, georganiseerd op 3, 13 en 21 februari, leken DGZ en Arsia de ideale gelegenheid om de ondertekening van een intentieverklaring tot samenwerking tussen DGZ en haar Waalse tegenhangster Arsia officieel aan te kondigen. Het doel is om samen te werken om de duurzame ontwikkeling van de diergezondheid in het algemeen en van de veehouderijsector in België in het bijzonder te ondersteunen.

De wens om de synergieën tussen de twee verenigingen te versterken wordt ingegeven door de noodzaak de middelen te bundelen om de dienstverlening te verbeteren en te ontwikkelen. En dat tegen een nog betere kwaliteit-prijsverhouding voor de veehouderijsector, die meer dan ooit doeltreffende steun nodig heeft om het hoofd te bieden aan de vele uitdagingen die in het verschiet liggen.

Deze samenwerking zal binnenkort haar eerste vruchten afwerpen in het veld. Zo is er de mobiele toepassing voor de administratieve opvolging van het pluimveetransport. Deze werd ontwikkeld door Arsia en zal zowel in Vlaanderen als in Wallonië worden gebruikt. Op termijn zal de toepassing worden uitgebreid naar andere diersoorten. Daarnaast ontwikkelt DGZ een toepassing die beschikbaar is op tablets en die gebruikt zal worden door dierenartsen tijdens hun bedrijfsbezoeken in Vlaanderen en Wallonië. Deze applicatie zal een optimaal gebruik van de gegevens mogelijk maken om een volledige en zeer precieze bedrijfsopvolging te bieden aan de veehouders en hun bedrijfsdierenartsen. Op termijn zal ook deze toepassing uitgebreid worden voor andere gebruikers. Deze voorbeelden geven aan dat DGZ en Arsia al hun middelen zoveel mogelijk trachten te bundelen om de volgende uitdaging aan te gaan die aan alle spelers in de veehouderijsector zal worden opgelegd, namelijk de "dematerialisatie van de paspoorten" die voor april 2021 is aangekondigd.

In een tweede fase zal de samenwerking zich richten op enkele grote projecten die een nationale dimensie vereisen. Om er maar één te noemen, de oprichting van een biobank die het mogelijk kan maken om de resultaten op te slaan van DNA-testen die kunnen worden uitgevoerd op basis van oorbiopten van alle runderen in heel België. Zo’n biobank kan een traceerbaarheid van de stal tot op het bord mogelijk maken die 100% volledig en betrouwbaar is. Een ander voorbeeld dat centraal staat in de actualiteit is de ontwikkeling van autovaccins, die een alternatieve therapeutische oplossing kunnen bieden tegen overmatig antibioticagebruik. Deze ontwikkeling vereist kennis en investeringen die ongetwijfeld gemakkelijker beschikbaar en haalbaar zijn op grotere marktschaal.

In de huidige context is deze overeenkomst een concreet bewijs dat beide gemeenschappen belang hebben bij samenwerking. DGZ en Arsia zijn er er zich van bewust dat deze transregionale samenwerking volledig indruist tegen het huidige tij van regionalisatie. Maar beide organisaties zijn er evengoed van overtuigd dat ze dankzij deze transregionale bundeling van krachten een geweldige stap kunnen zetten richting duurzame en toekomstgerichte veehouderij die de belangen dient van alle Belgische veehouders.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken