Macron tegen besparing landbouw op Europese top

De zuinige landen willen besparen op landbouw, maar dat kan voor Macron niet door de beugel.
De zuinige landen willen besparen op landbouw, maar dat kan voor Macron niet door de beugel. - Foto: Belga

Als een van de laatsten arriveerde Macron donderdagmiddag op de top in Brussel, waar de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zich opmaken voor onderhandelingen over de maximale uitgaven en inkomsten van de Europese Unie voor de periode van 2021 tot 2027. Als toonaangevend pleitbezorger van het Europese project zal Macron er een "ambitieuze begroting" bepleiten.

"Het zou onaanvaardbaar zijn om een Europese Unie te hebben die het Britse vertrek compenseert door haar middelen te verminderen", zo viseerde Macron de vier landen die de begroting willen beperken tot 1,0 procent van het bruto nationaal inkomen. "Je kan niet meer ambitie op vlak van klimaat, migratie en defensie willen, en niet thuis geven wanneer de middelen op tafel moeten worden gelegd."

De zuinige landen willen daarvoor besparen op landbouw, maar dat kan voor Macron niet door de beugel. Voldoende steun voor de landbouwers is "onontbeerlijk voor onze voedselsoevereiniteit en voor een landbouwsector die kwaliteitsvoeding produceert en meedoet aan de klimaattransitie", verdedigde hij de belangen van de omvangrijke Franse landbouwsector.

Uitgerekend dit weekend wordt Macron op het jaarlijkse 'Salon de l'Agriculture' verwacht. De Franse president sloot niet uit dat hij er een deal kan presenteren. "Indien iedereen een beetje zin voor compromis en ambitie toont, dan is er een weg naar een akkoord tijdens deze top. Die weg kan enkele uren, enkel nachten, enkele dagen in beslag nemen. Ik ben er klaar voor", zo verklaarde Macron.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich vastberaden een oplossing te zoeken. "Maar ik kan niet zeggen of het ons zal lukken", voegde ze toe. Merkel bestempelde de verwachtingen van de landbouwers "legitiem", maar ze drong ook aan op voldoende middelen voor de Oost-Duitse regio's en voor de aanpak van migratie en grensbewaking.

Als grootste sponsors van de Europese begroting spelen Merkel en Macron sowieso een centrale rol in de onderhandelingen, maar hun uitgangspunt is niet hetzelfde. De Duitsers zijn grotere nettobetalers en zien zijn bijdrage sterker stijgen. Onder de nettobetalers is "nog niet het vereiste evenwicht uitgewerkt", zo verwoordde Merkel het.

Net als Nederland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk vraagt Duitsland een korting op zijn bijdrage, die dan weer deels door Frankrijk betaald zou moeten worden. Macron sprak dan ook de hoop uit dat de voorstellen voor nieuwe Europese inkomsten, bijvoorbeeld via een taks op plastic, toelaten om "het debat over nettobetalers en kortingen te overstijgen".

Belga

Meest recent

Meest recent