Startpagina Economie

Tractorenprotest in Spanje duurt voort

De al wekenlang aanhoudende protestacties van Spaanse boeren tegen de lage prijzen die ze krijgen voor hun producten, zwakken niet af. Vrijdag legden opnieuw duizenden landbouwers met tractoren het verkeer lam, onder meer in de zuidelijke regio Murcia, de Catalaanse stad Tarragona en de stad Guadalajara, ten noorden van Madrid. "Agricultores al límite", of "landbouwers op de limiet", is de leuze van de actievoerders.

Leestijd : 1 min

De acties worden georganiseerd door een reeks landbouwersverenigingen. Zij klagen aan dat enkele supermarktketens de prijzen controleren en heel laag houden. Daardoor krijgen de boeren nauwelijks nog genoeg om de productiekosten te dekken. De voorbije weken waren er al tractorenprotesten in de stadscentra van onder meer Madrid en Valencia, en in Granada, Pamplona en de regio Extremadura.

De komende dagen en weken zullen landbouwers op straat komen in Sevilla, Alicante en Santander, en op de Canarische Eilanden. De Spaanse minister van Landbouw Luis Planas zit met de verschillende partijen rond de tafel. Spanje is een van de grootste landbouwspelers van West-Europa. De sector stelt zowat 800.000 mensen tewerk.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken