Startpagina Economie

Nederlandse landbouwers viseren christendemocraten

De Nederlandse boerengroep Farmers Defence Force (FDF) wil druk zetten op specifiek het CDA, de Nederlandse variant op het CD&V. De christendemocraten moeten volgens voorzitter Mark van den Oever kleur bekennen in het stikstofdossier. Het CDA presenteert zich historisch als plattelandspartij bij uitstek en telt enkele parlementsleden die ook landbouwer zijn.

Leestijd : 2 min

Volgens FDF zijn stikstofmaatregelen gebaseerd op onbetrouwbare cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tegen het Nederlandse vakblad Boerderij zegt Van den Oever dat FDF werkt aan een “scherpe actie” die “de ziel van het CDA zal raken.” Eerder gebruikte FDF bij grote acties veel tractoren en ook nu is dat het plan. Het CDA zegt in een verklaring zich niet te laten intimideren.

Het wantrouwen wordt gevoerd door een recent bericht van het Mesdagfonds – een belangenbehartiger voor de melkveehouderij. Oorspronkelijk is het fonds opgericht om de kwaliteit van Nederlandse melk te verbeteren. Het Mesdagfonds – volledig ‘Mesdag-Zuivelfonds - berekende eerder op basis van RIVM-gegevens dat het stikstofaandeel van de Nederlandse landbouw op natuurgebieden 25% is.

Het Mesdagfonds zegt nu dat een rekenfout is gemaakt, als gevolg van een onvolledige handleiding bij het rekenmodel van het RIVM. De werkelijke depositie zou hoger zijn. Het RIVM ging eerder uit van 45%. Linksom of rechtsom heeft FDF weinig vertrouwen in de rekenmodellen die worden gehanteerd. Vrijdag 28 februari stuurde het FDF nog een verklaring uit met de veelzeggende titel ’Assumption is the mother of all fuck-ups’.

Dat de pijlen op het CDA worden gericht, mag geen verrassing heten. De partij wordt het meest van alle Nederlandse partijen geassocieerd met platteland en landbouw. In die zin lijkt de traditionele rol van de partij op die van CD&V in Vlaanderen. De partij wordt door een deel van de boeren verweten te weinig voor landbouwers op te komen. Diezelfde kritiek is ook geuit richting LTO, de belangrijkste Nederlandse landbouworganisatie.

FDF past ondertussen haar organisatie aan. De groep moet een vereniging worden, met bestuur en leden. De organisatie werkt onder meer aan een keurmerk voor supermarkten. Hoe boervriendelijker de supermarkt, des te meer punten die krijgt.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken