Startpagina Veeteelt

Dierenwelzijn beboet vervoerders en veehouders die overtredingen aan of in slachthuizen maken

Minstens 32 administratieve boetes, waarvan 23 voor vervoerders en 9 voor veehouders, werden door de dienst Dierenwelzijn in 2019 uitgeschreven. 3 slachthuizen ontvingen daarnaast verleden jaar een administratieve boete op basis van controles door de Dienst Dierenwelzijn.

Leestijd : 1 min

De cijfers komen van het kabinet van Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Dierenwelzijn, op vragen van Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe (Open VLD). Bij bepaalde vaststellingen kunnen zelfstandige dierenartsen een informatieformulier doorsturen naar de Dienst Dierenwelzijn.

Transport en toestand aangeleverde dieren

“Niet al deze informatieformulieren gaan over de werking van het slachthuis zelf, een groot deel ervan heeft betrekking op het transport en de toestand van de aangeleverde dieren”, beklemtoont Ben Weyts.

Over 5 slachthuizen werd een dossier aan het parket overgemaakt. “Deze hadden niet alleen betrekking op de informatieformulieren die door de zelfstandige dierenartsen werden overgemaakt, maar ook op de eigen controles door de Dienst Dierenwelzijn.”

Op basis van de informatieformulieren die in 2019 ontvangen werden uit de Vlaamse slachthuizen, werden er 32 administratieve boetes uitgeschreven, waarvan 23 voor vervoerders en 9 voor veehouders. “Dit aantal kan nog stijgen want nog niet alle meldingen uit 2019 werden afgehandeld.” 3 slachthuizen ontvingen verleden jaar een administratieve boete op basis van controles door de Dienst Dierenwelzijn.

LV

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken