Startpagina Paarden

Het (Belgische) belang van Bordeaux

De kwalificatie voor de Wereldbeker in het Franse Bordeaux zorgde voor extra punten voor Pieter Devos en Niels Bruynseels. Na Bordeaux volgde enkel nog de laatste kwalificatie in Göteborg. Daarna is de finale van het seizoen 2019-2020 aan de beurt midden april in Las Vegas. Met een landgenoot en 2 Belgisch gefokte paarden op het podium in Bordeaux kunnen we eens te meer zeggen dat ons land goed boert in sportpaarden. Een terugblik…

Leestijd : 3 min

De onvolprezen winnaar van de manche in Bordeaux was multi-kampioen Steve Guerdat, auteur van een foutloze barrage in 30.82 sec. Het was Jasmien van de Bisschop (BWP – Larino x Chin Chin), die hem samen met Daniël Deusser het vuur aan de schenen legde. Deze combinatie pakte de tweede plaats van het podium met 31.59 sec. Jasmien had nochtans alle redenen om zich niet te veel illusies te maken, want Niels Bruyseels pakte uit met Illusionata van ’tMeulenhof (BWP – Lord Z x Carthago) in 31.71 sec. Aan de warming-up van deze combinatie, die derde werd, zal het niet liggen: “Onbestaande die warming-up”, aldus Niels.

“Men brengt Illusionata bij mij net voor de proef, ik kruip in het zadel en hop, we zijn vertrokken”, verklaarde de ruiter achteraf. Met zijn ondertussen bekende blik tussen grijns en glimlach, hapte Niels Bruynseels bovendien 15 wereldbekerpunten weg. Een ‘piece of cake’ met garantie op een deelname aan de finale. Tweede beste Belg in Bordeaux werd Pieter Devos met Apart (Larino x Burggraaf). De combinatie tekende voor de vierde plaats. Net naast het podium dat wel, maar toch alweer goed voor 13 extra wereldbekerpunten.

Las Vegas lonkt

Bij de 18 voorlopig best geklasseerde ruiters die zich mogen verheugen op een deelname aan de wereldbekerfinale in Las Vegas, staan onze twee toppers Devos en Bruynseels respectievelijk tweede en zesde na de belangrijke kwalificatie in Bordeaux. Pieter en Niels mikken ook op een Olympische deelname met hun beste paarden. Voor Niels is dat Delux van T&L (SBS - Toulon x Landetto), voor Pieter wordt Claire Z (Z - Chellano Z x Accord II) de Olympiër van dienst.

Voor de finale in Las Vegas rekent Bruynseels op Illusionata van ’t Meulenhof of Gancia de Muze (BWP - Malito de Rêve x Nimmerdor) . Apart zal wellicht de dienst uitmaken met Devos voor deze finale.

Strijd voor de derde Belg

Wilm Vermeir zal in Göteborg alles op alles zetten om de lijst van 18 deelnemers voor Las Vegas te vervoegen als derde Belg. “Normaal gezien reizen 3 Belgische deelnemers af, misschien 4” rapporteert de Belgische ruitersportfederatie. Wilm Vermeir heeft de grootste kans deze derde afgezant te worden, gezien zijn 20e plaats op de voorlopige ranking. “Aangezien IQ van ’t Steentje (BWP – Toulon x Kannan) naar Doha trekt, reken ik in Göteborg op DM Jacqmotte”, maakte de ruiter wereldkundig.

DM Jacqmotte is – hoe kan het ook anders – alweer een getalenteerde nakomeling van Toulon. Céline Schoonbroodt start eveneens in Göteborg met het oog op de wereldbekerfinale. Olivier Philippaerts en Jos Verlooy zullen er ook starten. Beiden gaven aan niet te mikken op Las Vegas, wel op de Olympische Spelen. Daartoe is elk mooi resultaat meegenomen!

P atricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Tegen een dubbele wereldtitel is geen kruid gewassen

Paarden Een grote verrassing is de uitslag van de Landbouwleven Paard van het Jaar-verkiezing, editie 2022, niet. Ondanks de stevige concurrentie leek het immers reeds op voorhand een uitgemaakte zaak dat de BWP’er King Edward met deze bekroning aan de haal zou gaan.
Meer artikelen bekijken