Startpagina Paarden

Kwaliteit op hengstenkeuring Haflingers

Een balans van goedgekeurde en hengsten met nieuwe bloedvoeringen kleurden de laatste editie van zaterdag 15 februari ll. Haflngerkenner en jurylid Kurt Broché blikt terug op de voorbije hengstenkeuring en bespreekt de eigenschappen van de goedgekeurde hengsten in Oud-Heverlee.

Leestijd : 3 min

Drie driejarigen verschenen op het toneel. Het viel Broché meteen op. De Belgisch gefokte Amazing-Star van Beauvoorde (liz. Alvermann) van G.Verplancke/Ch.Michiels uit Torhout is een luxe verschijning met veel ras en hengstenuitstraling. “Het is een hoogbenige moderne hengst met veel ruimte in draf. De Tiroolse import liz. Sternenwunder (liz. Sterndal) van Stal Everdijhof uit Kalmthout presenteerde zich als een jeugdige hengst die nog volop in de ontwikkeling staat. Het is een hengst met voldoende ras, mooi middenstuk en beste bovenlijn en de voorbenen worden correct gebruikt.”

Win For Life van Beauvoorde (liz. Winterzauber) is ook Belgisch gefokt door en van G.Verplancke/Ch.Michiels. “Deze luxe, moderne Haflingerhengst is goed en harmonisch van bouw en beschikt over een luxe halspartij. Hij is hoogbenig en liet een mooi gebalanceerde drafbeweging zien.” Bij de vierjarige was er één nieuwkomer Alcanar van Frankenastate (liz. Alcantara) van Niki Fieu uit Veurne: hengst die te sterk in het vierkantmodel staat en door wat ruim in conditie te staan gaat de moderne belijning wat verloren. “Hij liet een heel functionele stap, draf en galop zien.”

Vijf- en zesjarigen

Bij de 5/6 jarige hengsten waren het de zonen van liz. Sternwächter die ook finaal kampioen en reservekampioen werden. De Luxemburgs gefokte Sternblick de l’Our van Bruno Ronsijn uit Voorde won voor de tweede maal het Belgische kampioenschap. “Sternblick is een harmonisch gebouwde hoogbenige, moderne hengst met veel ras. Het beenwerk is fijn, lang en goed en wordt prima gebruikt in een uitgebalanceerde draf.” De importhengst liz. Sterngold van Stal Beauvoorde/Torhout werd reservekampioen: moderne hengst met veel rasuitstraling. “Het mooie geheel van voor- en middenhand en kwaliteitsvolle voorbenen sieren dit paard, dat inmiddels verkocht werd naar Tsjechië. De liz. Maigold-zoon liz. Monet van Stal Everdijhof werd derde. Monet is een vrij harmonisch gebouwde hengst die zijn beenwerk correct weet te gebruiken.”

Zeven tot negen jaar

De reeks van 7-9 jaar werd gewonnen door liz. Spielberg (liz. Sevruga). “Goed in conditie voorgesteld, mooi modern paard met goede voor- en middenhand, goed voorbeen erin en correct en ruim in de bewegingen.” De hengst kwam na de keuring in handen van Lorenzo Lataire uit Zomergem. Tweede werd liz. Maximus (liz. Maigold) van Stal Beauvoorde, die conditioneel niet ideaal op de keuring kwam. Hengst met voldoende ras, met een mooie hals- en nekwervelpartij en correct in de bewegingen.

Elfjarige

De laatste rubriek is voor de 11-jarige liz. Nostalgie, ook een nieuwkomer op Stal Beauvoorde. “Een vaderpaard met veel adel en expressie, modern van bouw en met beste voor- en middenhand.” Hij liet in stap en draf een functionele beweging zien.

Vijfentwintig hengsten

Het Haflinger hengstenbestand 2020 telt 25 hengsten, waarvan bijna 2/3 voor het leven goedgekeurd is. De inbreng van het nieuwe, jonge bloed uit deze editie is zeker een opsteker en voor bepaalde bloedlijnen broodnodig. Bovendien zijn de aanvullingen aan het hengstenbestand kwaliteitsvolle hengsten met prima afstamming en met een mooie toekomst voor de boeg. Een extra troef voor de fokkerij is ook dat er na 9 jaar opnieuw Belgische gefokte hengsten op de keuring kwamen en werden goedgekeurd.’

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Louter uitblinkers, maar wie gaat dit jaar met de oppergaai aan de haal?

Paarden Het Europese Kampioenschap eind augustus in Milaan bracht misschien niet helemaal wat ervan verwacht werd, maar gelukkig zijn er in de springsport vele andere grote evenementen en daar waren de Belgische paarden wel op de afspraak. Zeges van Aken tot Zuidwolde, van Vancouver tot Sydney. Ook in 2023 regen de Belgische paarden de hoogtepunten aaneen. Tien van hen sprongen zich dermate in de kijker dat ze een nominatie voor het ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleepten.
Meer artikelen bekijken