Startpagina Actueel

Massey Ferguson en Massey Harris op het podium in Noord - Limburg

In 2017 zet BTM (Bocholter Tractoren en motorenvereniging) met Ferguson, Massey Harris en Massey Ferguson een wereldleider op het podium die ook in Limburg zeer sterk aanwezig was tijdens hun oldtimershow op zondag 28 mei.

Leestijd : 3 min

M assey Harris werd in Limburg bekend vanaf 1930 als leverancier van landbouwmachines, vooral maaimachines, pikbinders en later dorskasten. De verkoop en het onderhoud gebeurden meestal via de lokale dorpssmeden.

Massey Harris tractoren kwamen naar Limburg na de oorlog om de dorskasten aan te drijven. Massey Harris beschikte toen al over zware tractoren tot 50 en 60 PK, ideaal voor deze aandrijving. Ze werden o.m. door Theo Martens uit Bree verkocht. Hij was ook de verdeler van Ferguson, bekend van zijn grijze, kleine en wendbare tractoren die op vele boerderijen in gebruik waren, maar te licht voor de zware dorsmachines. Met het verschijnen van de Ferguson 35 en later de zware Ferguson 65 kreeg de loonwerker de beschikking over een goede, sterke en zuinige dieseltractor voor alle werk.

BTM geeft Massey Ferguson de eer

BTM erkent met deze show de grote invloed die de groep Massey Ferguson in de geschiedenis gespeeld heeft. Voor vele van de oldtimer liefhebbers van BTM is Massey Ferguson nu een deel hun hobby. En het zijn niet enkel de hier bekende types die je in Bocholt vind, maar ook de speciale modellen zoals de smalspoor en de wijnbouw uitvoeringen, die uit Zuid-Limburg of uit Frankrijk komen. Zelfs tractoren uit Italië, zoals de zeer zeldzame vierwiel aangedreven Fergusons – met een Selenic voorwielaandrijving- zijn in Bocholt te bewonderen, naast grotere broers uit Amerika of Engeland.

Centrum landbouw in Noord-Limburg

Waar kan je een tractorshow beter organiseren dan midden in het gebied dat groot geworden is door de landbouwmechanisatie? Het oldtimervirus zit als het ware in de lokale bodem, je hoeft het maar op te graven, zeggen de BTM leden.

Kreyel is een landbouwgebied bij uitstek, in het midden van Noord Limburg, waar landbouw vroeger de hoofdberoepsbezigheid was. Bekend als een zanderig gebied met kleine vruchtbare terreinen in de beekvalleien, grote bossen, vele vennen, heide en ruigtegebieden werd het geleidelijk getransformeerd in een modern landbouwgebied. Ook dit jaar zijn we te gast op de uitgestrekte landerijen van het Aerdenhof te Kreyel - Bocholt.

Grote verscheidenheid aan materiaal

Vrijwel alle kleinere tractormerken werden eerst door de dorpssmeden en later de gespecialiseerde bedrijven in de wijde omgeving aangeboden; Normag, Porsche, Hanomag, Ferguson, Hatz, Ford, Allis Chalmers, Mc Cormick, David Brown enz.

In Bocholt zullen al deze merken geshowd worden, naast exoten die hier en daar opduiken en steeds weer voor de verassing van Bocholt zorgen; Feldmeister, Wesseler, Holder, Nordtrak, Schlüter, Guldner, Hela, KIVA. Alle variaties van motoren van 1 tot 6 cilinders zijn aanwezig, tweetakt of viertakt, benzine, petroleum en diesel.

Loondorsers gebruikten de zwaardere tractoren voor het uitvoeren van het zwaardere werk; merken als MAN, Hanomag, Porsche, LANZ, HSCS, Deutz enz zijn hier de vertegenwoordigers. Vooral de gloeikoppen wekken steeds weer de bewondering op door het specifieke geluid, bekend zijn hier o.m. LANZ, Vierzon, le Percheron, Landini, HSCS, Pampa, Ursus, Marshall, en andere.

Een trend die zich al meerder jaren uitbreidt is het steeds grotere aanbod van oldtimers buiten de tractoren. Daarom stelt BTM zich meer en meer open voor alle oldtimers; tractoren, machines, moto’s en bromfietsen, paardenmateriaal, vrachtwagens en industriële machines. Zo kan je een indrukwekkende rij vrachtwagens van Scania’s, Volvo’s, Opel Blitz, Unimogs enz bewonderen, naast oude circuswagens die tot heuse mobilhomes zijn gerestaureerd.

Een podium en een tweede erering

Naast het hoofdpodium vind je in een tweede erering tractoren van het merk Hanomag. Deze gerenommeerde constructeur uit Hannover werd vooral bekend om zijn zware tractoren voor de loondorsers en loonwerkers.

Programma

Op het terrein kan je verschillende ambachten bewonderen, een heuse bakker aan het werk zien, stationaire motoren in werkende toestand zien enz. Voor een rustpauze, een natje en een droogje kan men terecht in de grote feesttent, terwijl de kleuters ernaast zich tegoed doen aan het luchtkasteel, of zich met elkaar meten op een circuit met traptractors.

Een uitgebreid aanbod van onderdelen, boeken en allerhande documentatie is zoals steeds te koop op het terrein. Wie problemen heeft bij de restauratie of gegevens van zijn tractor zoekt, zal hier zeker zijn gading vinden.

Inkom; 6€ per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. Gratis parking. GPS adres; Jennenstraat 28 3950 Bocholt.

Lees ook in Actueel

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken