Startpagina Economie

Zwanenberg neemt Struik over

Voedingsbedrijf Zwanenberg gaat samen met concurrent Struik. De 2 Nederlandse bedrijven zijn samen goed voor 540 miljoen euro omzet per jaar en 1.800 werknemers. Samen kunnen de bedrijven naar eigen zeggen kosten drukken en meer investeren in innovatie. Duidelijk is dat Struik financieel onder druk stond, en daarom bijvoorbeeld haar Belgische productie sloot.

Leestijd : 1 min

Zwanenberg werd groot met vleeswaren, maar verkocht deze tak in 2017 aan de Ter Beke groep in Oost-Vlaanderen. Het bedrijf verbreedde de laatste jaren al haar aanbod naar voedingsmiddelen zoals soepen, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden. Het aanbod verschuift naar vegetarisch. Het bedrijf maakt producten die Unilever onder de merknaam Unox verkoopt. Het bedrijf is gevestigd in Oost-Nederland.

Struik is de kleinere van de 2 en maakt vooral soepen en sauzen. Het bedrijf raakte in 2009 verstrikt in een peperduur conflict met een toeleverancier. Financiële malaise volgde. Het bedrijf kwam in 2016 handen van de familie achter kalfsvleesproducent VanDrie. Het ging volgens insiders destijds om een verkapte vriendendienst.

In elk geval nam de nieuwe eigenaar een jaar na de overname een fors verlies op de investering en besloot men ook in 2017 de productie in Schoten, vlabij Antwerpen, stil te leggen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken