Startpagina Actueel

De haven van Antwerpen: "Meer trafiek van voeding door gestegen vraag"

De haven van Antwerpen blijft voorlopig volledig operationeel en heeft nog voldoende personeelsbezetting om alle havendiensten goed te laten functioneren. Er worden de komende weken minder schepen verwacht door de coronacrisis, maar de gestegen vraag naar voeding heeft intussen wel geleid tot een stijging in aanvoer daarvan.

Leestijd : 1 min

"Momenteel ziet Port of Antwerp nog geen terugval in de goederenstromen", stelt het Havenbedrijf donderdag. "Wel wordt er verwacht dat er de komende dagen en weken minder schepen zullen aanmeren wegens de corona-uitbraak. Zo zullen er vanuit Azië vijftien grote containerschepen minder aankomen, wat overeenkomt met 115.000 TEU minder trafiek van en naar China."

Op de precieze economische impact van de crisis wil het Havenbedrijf nog niet vooruitlopen. De logistieke keten functioneert momenteel wel normaal en vangt de piekvragen van de markt zoals rond levensmiddelen goed op, klinkt het. Het Havenbedrijf benadrukt in dat kader wel het belang van het open houden van de grenzen in Europa voor alle vormen van goederentransport.

De taskforce die de haven draaiende moet houden, zal tijdens de coronacrisis wekelijks samenkomen. Ze buigt zich over een aantal aandachtspunten zoals het feit dat er bij de loodsen zowel Vlamingen als Nederlanders actief zijn, terwijl Nederland minder strenge regels treft rond het coronavirus dan België. Er worden ook scenario's gemaakt om de dienstverlening te blijven verzekeren indien de personeelsbezetting zou terugvallen.

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken