Startpagina Covid 19

VDAB geeft kritieke sectoren voorrang

Enkele kritieke sectoren, zoals de voedingsindustrie en de landbouw, kampen met een groeiend personeelstekort door de coronacrisis. VDAB start een campagne om snel werknemers te vinden en doet een oproep aan 'gewone' werkzoekenden maar ook uitzendkrachten die plots zonder werk zijn gevallen, studenten en zelfs mensen die door de crisis tijdelijk werkloos zijn. "Het is voor onze samenleving essentieel dat we nu met name die sectoren draaiende houden", zegt woordvoerder Joke Van Bommel.

Leestijd : 2 min

Om de coronacrisis in te dijken worden personeelsleden op basis van milde klachten thuis geschreven. Buitenlandse seizoensarbeiders willen of mogen de grens niet meer over. De VDAB lanceert een campagne om tewerkstelling in kritieke sectoren te vrijwaren. "De eerst signalen vingen we op van (voedingsfederatie) Fevia en de Boerenbond", zegt woordvoerder Joke Van Bommel. In de voedingsindustrie is de uitval groot, omdat medewerkers met milde klachten terecht thuisblijven.

Buitenlandse seizoensarbeiders willen op hun beurt niet langer in België werken omwille van het risico op besmetting, of ze mogen de grens niet over. Problematisch, want "in de landbouw staan ze voor het oogstseizoen. Denk maar aan de asperges die er zitten aan te komen." In sectoren als de transport, logistiek, distributie (retail en voeding) en in de zorgsector zorg de coronacrisis dan weer voor een grote vraag naar extra werkkrachten.

"Op basis van de lijst die de Nationale Veiligheidsraad begin deze week publiceerde, hebben we enkele groeisectoren gedefinieerd", zegt Van Bommel. Het gaat over uiteenlopende functies: fruitplukker, heftruckchauffeur, over winkelbediende tot verzorgende. Met de hashtag #COVID19 kunnen werkgevers de vacatures, die VDAB dan prioritair zal behandelen, aanduiden. De VDAB wil #COVID19-vacatures zo snel mogelijk invullen. "Daarbij zijn we uiteraard afhankelijk van werkgevers die hun vacature op onze site te posten met #COVID19 en werkzoekenden die kunnen en willen werken in deze bijzondere tijden", klinkt het.

"Het is voor onze samenleving essentieel dat we nu met name die sectoren draaiende houden." VDAB richt zich in eerste instantie naar 'gewone' werkzoekenden. "Maar ook studenten en uitzendarbeiders kunnen zich uiteraard registreren bij VDAB of de vacatures raadplegen op onze site. Wie tijdelijk werkloos is, kan bijverdienen maar onder beperkte voorwaarden. Voor wie dat wil doen, is het belangrijk dat ze zich eerst goed informeren bij RVA."

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken