Startpagina Covid 19

Goede respons na oproep om collega’s uit de nood te helpen

Eind vorige week lanceerde de afdeling Werkers van Boerenbond een oproep aan land- en tuinbouwers om zieke collega's uit de nood te helpen. Volgens Vanessa Saenen, woordvoerster van Boerenbond, hebben er momenteel een 80-tal positief gereageerd. Bij onze noorderburen deed men een gelijkaardige oproep. Ook de Franse minister van Landbouw Didier Guillaume vroeg aan de vele Fransen die door de coronacrisis tijdelijk zonder werk zitten om de landbouwers bij te staan.

Leestijd : 2 min

Boerenbond bood bedrijfsleiders die zieke collega's gratis uit de nood wilden helpen bij een aantal dringende werkzaamheden zoals het voederen van dieren of het melken van koeien, een gratis verzekeringsdekking aan voor zowel burgerlijke aansprakelijkheid als schade aan toevertrouwd goed en aan de eigen tractor. Intussen reageerden dus ongeveer 80 land- en tuinbouwers op de oproep van Werkers.

De sector wordt op vlak van werkkrachten niet alleen getroffen door ziekte, maar ook door het feit dat buitenlandse seizoenarbeiders niet naar ons land kunnen komen. Van de circa 60.000 seizoenarbeiders die de landbouw in Vlaanderen jaarlijks nodig heeft, komen bijna 9 op de 10 uit het buitenland. De overheid verdubbelde ondertussen de periode dat buitenlanders aan de slag kunnen blijven tot 130 dagen zodat wie er nu al is, langer aan het werk kan blijven.

Nederlandse LTO vraagt naar hulp

De coronacrisis veroorzaakt ook in Nederland grote personeelsproblemen in de landbouw. Terwijl bijvoorbeeld de sierteelt vrijwel stilligt, maken andere sectoren zich juist zorgen om personeelstekorten. De sector roept het publiek op te ‘helpen de voedselvoorziening in Nederland in stand te houden’ en heeft 2 websites gelanceerd, zowel om nieuwe medewerkers te werven als om personeel over te plaatsen.

Veel buitenlandse arbeiders kunnen nu niet naar Nederland komen. Daardoor dreigt bij agrarische bedrijven een tekort aan medewerkers. Op werkenindelandbouw.nl en helponsoogsten.nl kunnen mensen die in de landbouw willen werken en bedrijven die personeel nodig hebben - of juist medewerkers hebben die thuiszitten - zich inschrijven. Volgens de land- en tuinbouworganisatie LTO Noord hebben zich op de tweede website al 1.000 mensen gemeld die in de land- en tuinbouw aan de slag willen. “Daar zitten bijvoorbeeld mensen bij die normaal gesproken in de horeca werken of de schoonmaak.” Onder de aanmelders zijn studenten die nu in de avonduren op het land meehelpen. De site heeft de afgelopen dagen ook al mensen die in de sierteelt werken, aan een baan als aspergesteker geholpen. Zowat 70 bedrijven hebben zich tot nog toe aangemeld, die opgeteld ongeveer 1.700 medewerkers zoeken.

Fransen voeden

“Er kunnen vandaag 200.000 mensen aan de slag in de landbouwsector”, zo zei de Franse minister van Landbouw Didier Guillaume op zender BFMTV. Hij doet een oproep aan alle mannen en vrouwen die vandaag niet werken en thuis zitten om de landbouwsector te vervoegen. “Er is productie nodig om de Fransen te voeden!”

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken