Startpagina Covid 19

Toepassing voor aanvraag corona-hinderpremie online

Vanaf vrijdag 27 maart 2020 staat de applicatie om de corona-hinderpremie aan te vragen online. Wie zich heeft aangemeld via het webformulier van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zal op donderdag 26 maart een link krijgen om de premie al aan te vragen. Na de aanvraag wordt de premie binnen 14 dagen uitbetaald mits voldaan is aan alle voorwaarden. Elke onderneming die recht heeft op de premie door verplichte sluiting, zal die ook krijgen.

Leestijd : 2 min

Op vrijdag 20 maart heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits beslist om een corona-hinderpremie uit te werken voor ondernemingen die getroffen worden door de coronamaatregelen. Alle ondernemingen en winkels die verplicht moeten sluiten naar aanleiding van de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad en de Federale Regering hebben recht op de corona-hinderpremie van 4.000 euro. Dit moet ondernemingen die ernstige economische schade oplopen deels compenseren.

Een onderneming kan voor maximaal 5 exploitatiezetels een premie krijgen op voorwaarde dat er in de bijkomende exploitatiezetels minstens 1 voltijdse werknemer tewerkgesteld is.

Ook zelfstandigen in bijberoep kunnen aanspraak maken op de premie voor zover ze door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.

In de horecasector is het verplicht sluiten van de eetruimte voldoende om van de premie te kunnen genieten, ook als zij nog afhaaldiensten organiseren.

Aanvraag mogelijk tot 5 mei

Er is geen noodzaak om de aanvraag onmiddellijk te doen. Ondernemers hebben tot uiterlijk 5 mei de tijd om hun aanvraag in te dienen bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Tot vandaag konden ondernemers een webformulier invullen om geïnformeerd te worden wanneer de applicatie om de aanvraag te doen online kwam.

Ondertussen hebben al ruim 120.000 ondernemers zich via dat formulier gemeld. Zij krijgen vandaag een link om via de applicatie de aanvraag voor de premie in te vullen.

Online applicatie

Op vrijdag 27 maart, komt de applicatie voor iedereen online op www.vlaio.be/coronahinderpremie . Er zijn 2 stappen om zo goed mogelijk te garanderen dat het systeem niet overbelast raakt door de grote toevloed. Naast het contactcenter van VLAIO zelf zal ook de Vlaamse infolijn 1700 ter beschikking staan van ondernemers met vragen.

Ook op zaterdag 28 maart zullen zij beschikbaar zijn. Iedereen die recht heeft op de premie zal die ook krijgen. De uitbetaling gebeurt binnen 14 dagen na de aanvraag in de applicatie mits voldaan is aan alle voorwaarden.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Steeds meer zie je wat de impact van de coronacrisis is op onze ondernemingen. Om hen (deels) te compenseren voor de economische schade is er de corona hinderpremie. Vandaag krijgt iedereen die zich vooraf heeft aangemeld de mogelijkheid om de aanvraag al in te dienen, vanaf morgen is de online applicatie voor iedereen beschikbaar.”

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken