Startpagina Covid 19

‘Hack the crisis’ zoekt innovatieve ideeën om crisis hak te zetten

De Belgische tech- en startupwereld organiseert dit weekend een ‘Hack the crisis’-hackathon om de crisis te lijf te gaan, geïnspireerd door gelijkaardige initiatieven wereldwijd. Bedoeling is om de coronacrisis een hak te zetten met innovatieve oplossingen. Ook initiatieven voor de land- en tuinbouwsector zijn welkom.

Leestijd : 2 min

"Verschillende teams zullen op afstand samenwerken rond brede economische en maatschappelijke problemen die allemaal aan de coronacrisis gelinkt zijn", klinkt het in een persbericht van de initiatiefnemers. Ontwikkelaars, bedrijven, techspelers, onderzoeksinstellingen en andere creatievelingen worden uitgenodigd om de koppen virtueel bij elkaar te steken en zo tot innovatieve oplossingen te komen.

Het evenement start vrijdag om 17 uur, en nog tot 14 uur kunnen deelnemers zich registreren. Iedereen mag zich inschrijven om deel te nemen, of zelfs uitdagingen voorstellen die aan bod zullen komen.

“Iedereen die momenteel in quarantaine leeft, krijgt te maken met grote en kleinere uitdagingen”, weten de initiatiefnemers. Ze sommen onder meer het onderwijs, mentale gezondheid en voedselverdeling op. Ook voor de land- en tuinbouw worden uitdagingen geformuleerd. Zo zijn er intussen uitdagingen voorgesteld met betrekking tot de vervanging van de vele seizoenarbeiders die niet naar België zullen kunnen afreizen; de mogelijke plotse omschakeling naar de korte keten waarbij landbouwers bijgestaan moeten worden. Ook werd er al een uitdaging rond de sierteelt voorgesteld.

Uit alle opdrachten wordt een selectie gemaakt, en mentoren zullen de geregistreerde deelnemers vervolgens de dag voor de hackathon aan complementaire teams toewijzen. “De uitdagingen zijn ongelooflijk divers”, zegt Lieven Janssen, een van de organisatoren. “Hierdoor kan vrijwel iedereen zijn skills en ervaring inzetten.”

Na een eerste oproep hebben al tientallen Belgische bedrijven, organisaties en industrieleiders zich aangemeld die zich willen inzetten om actief kennis en middelen ter beschikking te stellen. Het project wordt ondersteund door de Vlaamse overheid, via ‘Vlaanderen Helemaal Digitaal’. De resultaten worden zondag om 18 uur voorgesteld tijdens een open online sessie. Iedereen kan de livestream mee volgen. De organisatoren hopen dat het weekend het startschot vormt voor een duurzaam samenwerkingsplatform.

Meer info op www.hackthecrisis.be

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken