Waalse overheid redt de Beurs van Libramont

De Beurs van Libramont is één van de grootste landbouwbeurzen van Europa.
De Beurs van Libramont is één van de grootste landbouwbeurzen van Europa. - Foto: Belga

De investerende partij is Sogepa. De holding van het Waalse gewest had al circa 30% van de aandelen in het LEC. Het LEC is de thuishaven van diverse evenementen, maar met afstand het belangrijkste evenement is de Beurs van Libramont. Het is de grootste landbouw- en bosbouwbeurs van ons land, en één van de grootste landbouwbeurzen van Europa. Maar het evenement speelt eigenlijk ook een grotere maatschappelijke rol, met voedselkramen en paardenshows. Jaarlijks trekt de beurs diep in de provincie Luxemburg circa 200.000 bezoekers.

De LEC organiseert formeel de beurs niet. De organisator is de ‘Société Royale Le cheval de Trait Ardennais’. De oorsprong van de beurs ligt dan ook in de paardenhouderij. De organisator kan net als het LEC nog altijd een grote financiële klap kan krijgen wanneer de beurs dit jaar vanwege het coronavirus niet door kan gaan. Formeel is hierover niks bekendgemaakt. De beurs is gepland voor 24 tot en met 27 juli. De vraag is of de overheid dan al grote, dichtbevolkte evenementen toestaat.

Met de 4,2 miljoen verwerft Sogepa dus een groot belang. Het geld gaat voor het grootste deel naar een kapitaalsverhoging, en voor een kleiner deel in de omzetting van schuld in aandelen.

Concurrentie, schulden

De LEC kwam in de problemen door concurrentie met andere congrescentra, schrijft l’Echo, maar ook door een oud geschil met bouwbedrijf Franki. LEC moest het bedrijf na een slepend juridisch geschil miljoenen betalen. "Maar het was de moeite waard om het te redden, omdat de beurs van Libramont in het hart staat van een regionaal ecosysteem voor met name land- en bosbouw", zei het kabinet van Willy Borsus (MR ), Waals minister van Economie.

Om de financiële situatie van het centrum te verbeteren, wordt het LEC omgevormd tot een vastgoedvennootschap.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent