Startpagina Covid 19

MilkBE roept de retail op om geen misbruik te maken van coronacrisis

MilkBE roept de retailers op om geen misbruik te maken van de onstabiele situatie op de internationale zuivelmarkt. Het houdt volgens de zuivelorganisatie geen pas om in deze crisistijden bijkomende druk te zetten op de zuivelverwerkers. Ze zegt niet of dat al gebeurt. De impact van deze crisis en van de algemene marktverstoring is volgens MilkBE al erg genoeg voor de melkveehouders en de verwerkende bedrijven.

Leestijd : 2 min

Volgens MilkBE hebben melkveehouders en verwerkers de afgelopen weken bijzonder werk geleverd. De vraag nam door het hamsteren enorm toe. De komende weken wordt die opdracht waarschijnlijk nog iets moeilijker wegens mogelijke toename van het aantal personeelsleden dat door het coronavirus besmet zullen worden, of voor de zekerheid in quarantaine moeten. Bedrijven puzzelen om logistiek en productie op peil te blijven houden.

Dat de vraag naar producten nu heel hoog is, betekent volgens MilkBE niet dat de sector schadeloos door de crisis zeilt. Het hamsteren houdt een keer op. Noteringen dalen, de vraag uit de horeca is naar nul gegaan en de export is bemoeilijkt en door beperkte logistieke capaciteit duurder geworden.

Er is bij de melkveehouders vooral vrees voor de continuïteit van de melkophaling, de melkverwerking en de toelevering van veevoeder en andere grondstoffen (bv. kunstmest, zaaigoed). MilkBE zegt dat door grote inspanningen de melkophaling nog gegarandeerd kan worden. Maar elke ochtend moet er nagegaan worden hoe de situatie is geëvolueerd.

De zuivelbedrijven hebben alvast de nodige plannen uitgewerkt om hun melkophaling en verwerkingscapaciteit zo maximaal mogelijk te blijven verzekeren, ook bij een verminderde beschikbaarheid van personeel. De labo’s die dagelijks de melkkwaliteit bewaken hebben maatregelen genomen om hun werking verder te zetten, ook in moeilijke omstandigheden.

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken