Startpagina Covid 19

Duitse boerenleider: groenten worden schaarser en duurder

De Duitse boerenleider Joachim Rukwied verwacht dat door een gebrek aan seizoenarbeiders in de supermarkten een tekort aan groenten en fruit zal ontstaan. Boeren zijn ondertussen diep gefrustreerd omdat ze het werk niet gedaan krijgen en dreigen met een leveringsstop. Rukwied, president van het Deutscher Bauernverband, zei dat tegen de Neue Osnabrücker Zeitung, een regionaal dagblad.

Leestijd : 2 min

De oorzaak van de dreigende tekorten: een gebrek aan seizoenarbeiders. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Duitse regering de grenzen deels gesloten. Een deel van de arbeiders kan of durft niet te komen. Het planten, het verzorgen en oogsten van groenten en fruit zal noodgedwongen op een lager pitje gezet worden. De vraag wordt ook niet gedekt door invoer, aangezien er ook een tekort aan arbeiders is in de groente- en fruitteeltregio's in Zuid-Europa. Er zit voor consumenten niks anders op, dan de situatie te accepteren. Rukwied: "Wij als consumenten moeten de komende maanden veranderen."

Sommige landbouwers zijn boos dat Duitsland de grens met Polen zo goed als sloot. Ze roepen op sociale media op tot een leveringsboycot, al zijn er nog geen concrete acties gedaan. "De frustratie is enorm. Ik kan de woede begrijpen." De boeren moeten volgens hem echter hun sociale mandaat nakomen en de samenleving van voedsel blijven voorzien. Hij waarschuwt wel: "Als de politiek op deze weg doorgaat, zal de familiale landbouw in Duitsland geleidelijk verdwijnen."

Mestverordening

Rukwied zegt ook dat boeren in Duitsland juridische stappen kunnen ondernemen om de aanscherping van de mestverordening te stoppen. 'We gaan kijken of een rechtszaak kans van slagen heeft.” De geplande maatregelen – die al leidden tot protest – zijn volgens hem gebaseerd op onjuiste cijfers. “Voor mij is dit gewoon een absurditeit".

Bepaalde maatregelen zoals de algemene vermindering van de bemesting in sommige regio's met 20% zijn volgens hem "technische onzin". De kritiek klinkt vergelijkbaar met de kritiek van Nederlandse boeren op stikstofmaatregelen, waarvan niet duidelijk is of ze ook buiten de gehanteerde rekenmodellen substantieel bijdragen aan vermindering van de algemene stikstofuitstoot.

Afgelopen vrijdag besloot de federale regeringsraad de meststoffenregeling aan te scherpen. De maatregelen zijn bedoeld om het grondwater te beschermen tegen nitraatuistpoeling. Rukwied zegt tegen de krant dat het eerlijk is om alleen de boeren de schuld te geven van nitraatvervuiling. "Alle nitraatmeetpunten in Duitsland moeten op hun geldigheid worden gecontroleerd. Er moet ook rekening worden gehouden met andere factoren.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken