Startpagina Paarden

Voor het eerst meer paarden dan mensen

Studbook SBS nam een moedige beslissing en dit had alles te maken met de dreiging van het coronavirus in ons land. De editie 2020 zou doorgaan zonder publiek en zal geschiedenis schrijven als een hengstenkeuring, waar de aanwezige paarden talrijker waren dan de aanwezige mensen. Of toch bijna!

Leestijd : 3 min

Het evenement in Gesves is een vaste waarde begin maart voor tal van paardenfokkers. Dit gaat nogal dikwijls door in winterse omstandigheden, gekleurd door de laatste neerdwarrelende sneeuwvlokken. Als afsluiter van de winter in paardenmiddens kan dit tellen. Dit jaar was het wel even anders en diende het publiek zich te behelpen met de live streaming. Enkele rubrieken van het programma, zoals de clinic van Eric Levallois, de receptie voor de fokkers en de voorstelling van prestatiehengsten, zullen later de kalender vervoegen.

Ponyhengsten

met een grote P

De keuring had – op zijn zachtst uitgedrukt – iets magisch, noodgedwongen achter het kleine scherm. Onmiskenbaar speelden 33 kandidaten er de hoofdrol en het beeld ontweek handig de bijna lege tribunes, slechts bevolkt met een handvol helpende handen.

Na de proeven van zaterdag bleven er een twintigtal hengsten in de running, waarvan twee dressuurhengsten en twee pony’s. Beide sportpony’s kregen groen licht voor de dekdienst. Ze hebben beide Goliath van de Groenweg als vader, de ene werd ingeschreven bij het Connemara stamboek, de tweede bij BWPP en ze werden gefokt in Vlaanderen.

Goliath van de Groenweg profileerde zich hier duidelijk als vererver van uitstekende springkwaliteiten en zowel de pas gekeurde Vasco Optimus (Connemara ) als Vardan van d’Oude Oven (BWPP) verdienen ruime kansen in de fokkerij.

Bloedpaard met springgenen

Een van de 11 gekeurde springhengsten was Agitato RA Z, met als vader de prestatiehengst Apardi (Corland x Kannan) en de merrie Zoxalis M (Baloubet du Rouet x Lux Z) als moeder. Een en al prestatiebloed dus voor een jonge hengst die veel bloed toonde, gecombineerd met een fijne springtechniek. De afstamming is ronduit overweldigend, maar dit gold al evenzeer voor de aanpak op het hout en de uitgebalanceerde galop. Uitgebalanceerd maar ruim en evenwichtig. Deze hengst zou het prima doen in eventing. Zijn bloedvoering zou voor aangename verrassingen kunnen zorgen. De combinatie van Rantzau xx via Cordé (lees Cor de la Bryère) met Galoubet A zal hierbij toonaangevend zijn.

Gekeurde goudstaaf

Ook Lingot d’Or de la Petite Hunelle sleepte zijn dekbrevet in de wacht. De in een ruim kader staande hengst- 1m70 stok- toonde zich zoals van een hengst wordt verwacht: attent op het hout, een tikje eigenzinnig en overijverig ook, maar gehoorzaam in de hand. De tweede test vrij springen zorgde eerst voor brokken door een inschattingsfout. Het heerschap maakte dit ruim goed bij zijn herkansing. Iedereen had de mooie vos met zijn bijzonder vlekkenpatroon aan het werk gezien … en gekeurd! De toekomstige atleet en vaderdier in spe zal in Amerika zijn slag slaan. De ouders Greco Sitte en Bogota du Houssoit (v. Rexar du Houssoit), hebben alle redenen om trots te zijn!

Twaalf nieuwkomers

Na deze keuring spekt Studbook SBS zijn hengstenbestand bij met 11 nieuwe springhengsten en 1 dressuurhengst. De meerderheid zijn 3-jarigen. Alle nieuw gekeurde hengsten kan u in detail bezichtigen op www.sbsnet.be

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Louter uitblinkers, maar wie gaat dit jaar met de oppergaai aan de haal?

Paarden Het Europese Kampioenschap eind augustus in Milaan bracht misschien niet helemaal wat ervan verwacht werd, maar gelukkig zijn er in de springsport vele andere grote evenementen en daar waren de Belgische paarden wel op de afspraak. Zeges van Aken tot Zuidwolde, van Vancouver tot Sydney. Ook in 2023 regen de Belgische paarden de hoogtepunten aaneen. Tien van hen sprongen zich dermate in de kijker dat ze een nominatie voor het ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleepten.
Meer artikelen bekijken