Startpagina Covid 19

Copa-Cogeca vraagt bijzondere maatregelen voor groenten- en fruitsector

Copa-Cogeca vraagt de Europese Commissie om groenten- en fruittelers in de EU en hun coöperaties te steunen met uitzonderlijke maatregelen. De organisatie pleit voor een fonds buiten het budget van het GLB. Bovendien wil men dat de administratieve regels rondom de werking van producentenorganisaties worden versoepeld.

Leestijd : 1 min

De groente en fruitsector wordt volgens Copa-Cogeca, een samenwerkingsverband van 2 belangenorganisaties die boeren en coöperaties vertegenwoordigen, hard geraakt door de coronacrisis. Copa-Cogeca spreekt van vraaguitval voor bijvoorbeeld aardbeien en groenten uit bepaalde gebieden. De horeca-markt is weggevallen. De logistiek is bemoeilijkt en er zijn te weinig seizoenarbeiders.

Gezien het arbeiderstekort en het feit dat groenten en fruit zeer bederfelijke waar zijn, nemen de zorgen toe. Copa-Cogeca benadrukt dat de Covid-19-pandemie een veel langer negatief effect op de sector zal hebben. Dus er zijn bijkomende maatregelen nodig om ook voor langere termijn de toekomst van de sector te verzekeren.

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken