Dierenwelzijnskeurmerk is nog niet voor morgen

In Nederand bestaat het keurmerk ‘Beter Leven’.
In Nederand bestaat het keurmerk ‘Beter Leven’. - Foto: LBL

Dierenwelzijn staat vandaag hoog op de agenda van de politiek én de consument. Veel Vlamingen willen ook bij het kopen van vlees diervriendelijke keuzes maken. Maar vaak is vandaag onvoldoende duidelijk hoe diervriendelijk een bepaald vleesproduct wordt geproduceerd.

Diervriendelijke keuzes

“Een eenduidig dierenwelzijnskeurmerk zou het voor de consumenten veel makkelijker maken om bij inkopen diervriendelijke keuzes te maken”, liet Vlaams minister Ben Weyts optekenen. Er werd toen verwezen naar het Beter Leven-keurmerk in Nederland. Feit is: Piet Vanthemsche, gewezen voorzitter van Boerenbond en vandaag co-voorzitter van de Economic Risk Management Group, kreeg de adviesopdracht om een rapport op te stellen en een centraal dierenwelzijnskeurmerk te ontwikkelen.

“Hij zal daarvoor de Vlaamse markt analyseren en in kaart brengen”, aldus Ben Weyts bij de toekenning van de opdracht. “Het rapport van Vanthemsche zal een stevige basis bieden voor een centraal Dierenwelzijnskeurmerk. Piet Vanthemsche moest ook op zoek naar de concrete voordelen voor dieren en consumenten, maar ook voor vleesproducten en handelaars. Tegen eind september vorig jaar zou dat rapport worden opgeleverd. Groen-parlementslid Meyrem Almaci vroeg eind januari jl. schriftelijk een stand van zaken. Uit zijn schriftelijk antwoord van half maart blijkt dat het “rapport nog grondig moet worden bestudeerd”.

“In elk geval gaat het om een eerste beschouwing en is verder voorbereidend werk noodzakelijk vooraleer gestart kan worden met de ontwikkeling van een Vlaams dierenwelzijnslabel.”

Herkenbaar label

“We blijven de ambitie hebben om een herkenbaar label voor zoveel mogelijk sectoren te lanceren. Maar gezien de betrokkenheid van diverse andere partijen kan ik jammer genoeg geen timing geven”, aldus Ben Weyts.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent