Startpagina Veeteelt

Uitgebreider inspectieteam gaat op en in slachthuizen controleren op dierenwelzijn

Er komt dit jaar een nieuw inspectieteam dat op en in slachthuizen gaat controleren op dierenwelzijn. Dat heeft minister Ben Weyts (N-VA) aangekondigd. Op vraag van Meyrem Almaci (Groen) lijstte het kabinet Weyts ook het aantal landbouwbedrijven op, die voor dierenwelzijn onder controle van het FAVV staan.

Leestijd : 1 min

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil in Europa het voortouw nemen op het vlak van dierenwelzijn. “Vlaanderen kan ervoor kiezen om strenger dan Europa te worden en dat mits flankerende maatregelen het dierenwelzijn kan primeren op economische belangen”, stelt Meyrem Almaci (Groen). Uit aan het kabinet-Weyts opgevraagde cijfers blijkt dat er vandaag 20 dierenwelzijnsinspecteur op het terrein actief zijn. “Ik koester de ambitie om dat aantal uit te breiden”, zegt minister Ben Weyts. “Maar uitbreiding wordt uitermate moeilijk, omdat de Vlaamse regering het aantal ambtenaren wil laten verminderen. Dit jaar gaat wel een gloednieuw inspectieteam aan het werk voor de controle in de slachthuizen.”

Controle FAVV

Nog dit: volgende bedrijven vallen onder het controlegebied van de dierenwelzijn en/of FAVV.

- Landbouwbedrijven: varkensbedrijven (5.663), rundveebedrijven (15.795), pluimveebedrijven (2.126), kleine herkauwers (26.170), konijnenhouderijen (16), pelsdierhouderijen (16) en paardenmelkerijen (20).

- 59 slachthuizen

- Hondenkwekerijen (895) en kattenkwekerijen (669)

- 161 dierenasielen

- 355 handelszaken voor dieren

- 348 dierenpensions

- 18 dierentuinen

- 122 laboratoria en proefdiercentra

- 1.301 vervoerders

- 1 grensinspectiepost

- 1 veemarkt

Lieven Vancoillie

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken