Startpagina Covid 19

Document voor werkgevers beschikbaar om seizoensarbeiders naar ons land te laten komen

Om de komst van seizoenarbeiders naar ons land te faciliteren stelt de FOD 'Werk & Sociaal Overleg' werkgevers op haar website een document ter beschikking dat werkgevers aan deze werknemers kunnen overmaken en dat deze kunnen tonen als bewijs dat ze onderweg zijn naar ons land om hier seizoenarbeid te verrichten.

Leestijd : 1 min

De landbouw heeft in deze periode traditioneel veel buitenlandse seizoenarbeiders nodig, maar als gevolg van de coronacrisis dreigt dit jaar een groot tekort. Door de coronamaatregelen riskeren seizoenarbeiders immers niet in ons land te geraken en nadien niet meer te kunnen terugkeren naar hun land. Ons land verdubbelde overigens reeds het aantal dagen dat iemand in land- en tuinbouw seizoenarbeid mag verrichten, zodat degenen die er nu zijn nog een tijd kunnen blijven.

Het document van de FOD biedt volgens de Boerenbond echter geen garanties dat seizoenarbeiders effectief in ons land kunnen geraken. Hongarije heeft haar grenzen inmiddels gesloten en Duitsland doet hetzelfde, ook specifiek voor seizoenarbeiders. Naast dit document kan ook het meesturen van een wegenvignet helpen om de seizoenarbeiders hier te krijgen. Ook seizoenarbeiders die terugkeren naar hun thuisland moeten de nodige documenten op zak hebben om bij controles hun verplaatsing te staven.

Het document kwam er op vraag van de Boerenbond die het inmiddels heeft laten vertalen in het Roemeens, Pools, Bulgaars en Hongaars.

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken