Startpagina Covid 19

Vlaanderen zoekt extra werkkrachten voor landbouw, in Frankrijk zijn intussen 200.000 mensen kandidaat

De VDAB heeft al bijna 2.000 vacatures verzameld met de vermelding #COVID19. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) weten. Vooral de voedings- en landbouwsector zijn op zoek naar extra werkkrachten. In Frankrijk hebben meer dan 200.000 mensen zich intussen kandidaat gesteld om bij te springen in de landbouw, waar er momenteel te weinig personeel is.

Leestijd : 2 min

Heel wat Vlamingen zijn tijdelijk werkloos door de coronacrisis. Tegelijkertijd zijn veel werkgevers op zoek naar extra werkkrachten. Vooral in de landbouw-, tuinbouw- en voedingssector is dat het geval. Zo staat het oogstseizoen voor de deur, maar kunnen seizoenarbeiders niet naar ons België afreizen en vallen sommige andere werkkrachten uit door ziekte.

Ook de vraag naar verpleegkundigen neemt toe. De VDAB lanceerde daarom op vraag van viceminister-president Hilde Crevits een oproep naar werkgevers in essentiële sectoren om hun vacatures bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst te melden met de code #COVID19. Op 22 maart, drie dagen na de oproep, telde de VDAB 25 vacatures, nu zijn het er al 1.909.

Bijna 450 daarvan zijn vacatures die rechtstreeks aan de VDAB werden gemeld, in 1.224 andere gevallen gaat het om uitzendopdrachten. De vacatures komen voornamelijk uit de land- en tuinbouw. Van de 449 rechtstreeks gemelde vacatures komen er bijvoorbeeld 337 uit de primaire sector, aldus het kabinet-Crevits.

Situatie in Frankrijk

In Frankrijk hebben meer dan 200.000 mensen zich kandidaat gesteld om bij te springen in de landbouw, waar er momenteel te weinig personeel is. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw en Voeding dinsdag bekendgemaakt.

Minister van Landbouw Didier Guillaume had de Fransen opgeroepen om te helpen. "We gaan mensen Frankrijk niet laten doorkruisen. Ze zullen werken dicht bij huis, bij landbouwers maar ook bij agrovoedingsbedrijven, transport en logistiek", aldus de minister.

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken